Kuva: Shutterstock

Miksi aamuisin oksettaa ja olo on huono? 3 yleistä syytä, joista yksikään ei ole raskaus

11.12.2018 10:15 - Emmi Moilanen

Myös ahdistuneisuus altistaa aamuiselle pahoinvoinnille.

Aamupahoinvointi on yleinen raskausoire, joka liitetään odotusaikaan. Osa ihmisistä kokee etovaa oloa aamuisin, vaikka raskauden mahdollisuus on suljettu pois. Insider-sivusto selvitti, mistä voi olla kyse, kun vatsaa kipristää ja olo on heikko heti herätessä.

Sivusto uutisoi Refinery29:n tekemästä haastattelusta, jossa lääkäri Daniela Jodorkovsky totesi, että huonovointisuudella saattaa olla yhteys unirytmiisi. Tavallista paha olo on erityisesti silloin, kun olet pyörinyt yön unettomana vuoteessa. Univaje häiritsee elimistön luontaista vuorokausirytmiä, ja huono unenlaatu on linkitetty myös useisiin muihin terveysongelmiin, kuten mielialan laskuun ja painonnousuun.

Jodorkovksyn mukaan useat tutkimukset ovat osoittaneet sen, että ruuansulatusjärjestelmän toiminta on yhteydessä vuorokausirytmiimme. Elimistön rytmitystä säätelee tasapainoinen hormonitoiminta ja sen häiriintyessä esimerkiksi univajeen takia, myös ruokahalu saattaa kasvaa. Epäsäännölliset ruokailu ja nukkumisajat vaikuttavat yleiseen hyvinvointiimme enemmän kuin uskommekaan.

Syyllinen voi löytyä myös ruokavaliosta tai ahdistuneisuudesta

Aamupahoinvointi saattaa johtua myös ruokavaliostasi. Jos olet syönyt raskaan aterian juuri ennen yöunille käymistä, on mahdollista, että aamulla sinua vaivaa ikävä närästys.

Heti heräämisen jälkeen iskenyt huono olo voi kieliä myös siitä, että verensokerisi on alhainen. Jodorkovsky suositteleekin tässä tilanteessa syömään jotain, vaikka et tuntisikaan oloasi nälkäiseksi.

- Vaikka neuvo kuulostaa ristiriitaiselta, kevyt aamupala voi lievittää huonovointisuutta.

Insiderin artikkelissa kerrotaan myös, että ahdistuneisuus on yleinen aamupahoinvoinnin aiheuttaja. Jos päivällä on tiedossa jännittävä tapaaminen tai esitys, on melko tavallista, että olo tuntuu huonovointiselta heti herätessä. Voit lievittää oloa haukkaamalla raitista ilmaa, nauttimalla kupillisen inkivääri- tai piparminttuteetä ja syömällä päivän mittaan säännöllisin väliajoin.

Jos kärsit aamuisen pahan olon lisäksi myös paniikkikohtauksista, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla selvittämässä, voisiko kyseessä olla esimerkiksi ahdistuneisuushäiriö.

Lue myös: Uupumus, pahoinvointi, oksentelu... - Virtsatietulehduksella on myös useita salakavalia oireita

Lue myös: Jokaisen ihmisen kannattaisi nousta ennen kuutta aamulla - paljon terveyshyötyjä

Lue myös: Onko aamuisin kova kiire? Lue nopeat aamupalavinkit

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat