Kuva: Shutterstock

Tutkimus: Pelkkä roskaruuan haistelu voi hillitä mielitekoja merkittävästi - jo lyhyt aika riittää

07.02.2019 13:15 - Emmi Moilanen

Ilmiö perustuu tutkijoiden mukaan siihen, että haju- ja makuaisti ovat voimakkaasti yhteydessä keskenään.

Dieetillä ollessa on melko tavallista, että joudumme taistelemaan mielitekoja vastaan ja kieltäydymme esimerkiksi rasvaisen roskaruuan tai sokeristen herkkujen syömisestä tavallista useammin. Mielitekojen tyydyttämiseen voi kuitenkin toimia melko yksinkertainen ratkaisu – eikä ylimääräisiä kaloreita kerry lainkaan.

Etelä-Floridan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo ruuan tuoksun haistelu voi hillitä syömishimoja. Journal of Marketing Researchissa julkaistusta tutkimuksesta uutisoi Insider-sivusto.

Tutkimuksen johtaja Dipayan Biswas kertoo tutkimusryhmälle selvinneen, että jos haistelet tarpeeksi kauan himoitsemasi ruuan tuoksua, sitä vähemmän sinulla hetken kuluttua tekee enää mieli herkutella.

- Haju- ja makuaistit ovat voimakkaasti yhteydessä toisiinsa, eikä aivojen palkitsemiskeskus erota, kumman aistin kautta stimulaatio lopulta tulee, hän kertoo.

Tutkimukseen osallistuneet henkilöt, jotka haistelivat epäterveelliseksi miellettyjä ruokia, kuten pitsaa tai keksejä, puolen minuutin ajan, himoitsivat herkkuja huomattavasti enemmän. Vertailuryhmänä toimi henkilöitä, jotka tuoksuttelivat ruokia kahden minuutin ajan.

Seuraavan kerran kun siis yrität parhaasi mukaan taistella mielitekoja vastaan, kokeile haistella tovi himoitsemaasi ruokaa ja katso, lieventyvätkö syömishalut.

Lue myös: Yritätkö tulla raskaaksi? Tutkimustulokset osoittavat, mitkä asiat pidentävät hedelmöittymisaikaa

Lue myös: Miten todella kannattaa syödä ennen ja jälkeen treenin? Lue vinkit

Lue myös: Kalan syöminen kannattaa - auttaa yleisen sairauden ehkäisemisessä

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat