Kuva: Shutterstock

Ihon kosketteluun liittyvä pakko-oire, josta yllättävän moni kärsii - kuulutko heihin?

07.02.2019 15:15 - Senni Loikala

Dermatillomania voi johtaa jopa sosiaalisten tilanteiden välttelemiseen.

Oletko koskaan kokenut pakonomaista tarvetta nyppiä tai raapia ihoasi? Saatat tietämättäsi kärsiä dermatillomaniasta, eli pakko-oireisesta hillitsemishäiriöstä. Osalla oireet ilmenevät vastustamattomana tarpeena nykkiä tai purra ihoa.

The Guardianin mukaan jopa yksi kahdestakymmenestä ihmisestä kärsii dermatillomaniasta, mikäli arviot pitävät paikkansa.

- Kyseistä häiriötä sairastavat ihmiset raapivat, nyppivät, hankaavat tai kaivavat ihoaan joko kynsillä tai apuvälineillä, kuten pinseteillä. Seurauksena voi olla haavoja, ruhjeita ja joskus jopa arpia, dermatologi Daniel Glass kertoo.

Joissain tapauksissa dermatillomania voi johtaa ihon vaurioitumiseen pysyvästi ja aiheuttaa usein haasteita sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Altistaa häpeälle ja eristäytymiselle

Yksi dermatillomaniasta kärsivistä henkilöistä on The Guardianin haastattelema Connor, joka esiintyy artikkelissa pelkällä etunimellään. Connor tuntee päivittäin pakonomaista tarvetta päästä lähimmän peilin eteen. 

- Yleensä olen siinä vaiheessa jo nyppinyt tai raapinut muita ruumiinosiani, jos en pysty vastustamaan pakonomaista tarvettani, Connor kuvailee.

 Kun Connor pääsee peilin eteen, hän saattaa nyppiä ihoaan jopa 45 minuutin ajan.

- Silloin kaikki muu unohtuu.

Jälkikäteen itseinho iskee. Kasvot ovat täynnä punaisia jälkiä.

Pakko-oireet häiritsevät Connorin sosiaalista elämää. Hän kertoo välttelevänsä sosiaalisia tilanteita eikä mene kuntosalille, vaikka pitää salilla kuntoilusta.

- Minua hävettää se, mitä olen tehnyt itselleni.

Juuri häpeä ja eristäytyminen jarruttavat dermatillomaniasta kärsiviä ihmisiä hakemasta ajoissa apua, vahvistaa psykologi Fred Penzel.

Usein oireet dermatillomaniasta alkavat jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Tästä huolimatta on mahdollista, että dermatillomania puhkeaa missä iässä tahansa.

Lue myös: Miksi ihminen puree kynsiään? Tutkimukset viittaavat perfektionismiin

Lue myös: Tuoreet äidit kärsivät pakko-oireista: pelkäävät kuollakseen virheitä

Lue myös: "Aivoni ovat viholliseni" - pakko-oireisesta häiriöstä kärsivät avautuvat arjestaan

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat