Kuva: Shutterstock

Kahden päivän krapulat ovat todellakin totta - saatat jopa tietämättäsi vahvistaa sitä

12.02.2019 21:15 - Katariina Auvinen

Lääkärin mukaan rasvainen ruoka ei todellakaan ole hyvä idea krapulapäivän ateriaksi.

Jomottaako päätäsi vielä maanantaina, vaikka sunnuntai kului potien lauantaisista juhlista tullutta krapulaa? Jos vastasit kyllä, et ole yksin. On tiedetty, että iän myötä myös alkoholin sietokyky heikkenee, joten jos olet juonut alkoholia samaan tapaan kuin parikymppisenä, nyt se kostautuu. 

Kahden päivän krapula on siis todellinen tila. Vaikka olisit edellisen päivän maannut sängyssä ja koittanut juoda vettä parhaasi mukaan, kehosi voi tarvita vielä aikaa parantumiseen, kertoo Zava-lääkäriaseman johtava lääkäri Louisa Draper. 

- Ensinnäkin alkoholi on diureetti, eli se kuivattaa kehoasi. Vaikka olisitkin huolehtinut riittävästä vedenjuonnista, kehosi voi silti tarvita aikaa toipumiseen. Moni himoitsee seuraavana päivänä myös epäterveellistä ruokaa, joka saa sinut tuntemaan itsesi vielä enemmän nuutuneemmaksi, Draper selittää LADbible-julkaisulle. 

Huonot yöunet ovat myös mahdollinen syypää siihen, että maanantai saattaa tuntua aiempaa tahmeammalta. 

- Monesti railakkaan illan jälkeen kunnolliset yöunet jäävät vain haaveiksi, joten tämä vaikuttaa myös asiaan, lääkäri kertoo. 

Kun juot alkoholia, se imeytyy verenkiertoosi ja estää kehon vasopressiinin eli aivolisäkkeen hormonin tuotannon. Tämän hormonin on tarkoitus kertoa keholle, että sen on aika säilyttää vettä munuaisissa. Ilman tätä, vesi menee suoraan rakkoon, jonka vuoksi joudut luultavasti tekemään kostean illanvieton ajan monia käyntejä vessaan. Tämä myös kuivattaa kehoa. 

- Päänsärky on useimmille tuttu vieras krapulassa. Se on aivojen reaktio nesteen menetykseen kun taas päänsärkyyn liittyvä pahoinvointi ja energian puute on kehon keino kertoa, että sinä kärsit alhaisesta verensokerista, mineraalien ja elektrolyyttien häviämisestä, jotka auttavat kehoasi toimimaan oikein, Draper kertoo. 

Joten seuraavana kosteana illanviettona saata miettiä, kannattako viimeistä drinkkiä juoda. 

Lue myös: Rasvainen ruoka on pahinta, mitä voit syödä krapulassa - lue, mitä muuta kannattaa välttää

Lue myös: Krapulasta eroon meditaation avulla? Asiantuntijan mukaan toimii minuuteissa

Lähde: LADbible 

Kilpailut

Uusimmat