Kuva: Shutterstock

Älä juo kahta tai useampaa kevytlimsaa päivässä - tutkijat varoittavat hurjista terveysriskeistä

18.02.2019 15:45 - Senni Loikala

Stroke-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 82 000 henkeä.

Runsaan ja säännöllisen virvoitusjuomien kulutuksen terveysriskejä on tutkittu jo aiemmin. Tällä kertaa tutkijat ottivat selvää kevytvirvoitusjuomien riskeistä terveydelle, ja laajaan tutkimukseen osallistui 82 000 naista.

Huomattavia terveysriskejä havaittiin osallistujilla, jotka joivat päivittäin vähintään kaksi virvoitusjuomaa. Heillä oli 23 prosenttia korkeampi riski saada aivohalvaus ja 29 prosenttia suurempi riski sydänsairauksiin kuin heillä, jotka nauttivat virvoitusjuomia vähemmän tai ei ollenkaan.

Vähintään kaksi virvoitusjuomaa päivässä nauttineilla oli myös 16 prosenttia suurempi riski menehtyä ennenaikaisesti, kuin vertailuryhmään kuuluneilla naisilla. 

- Monet ihmiset, erityisesti ylipainoiset ja sairaalloisen ylipainoiset, valitsevat kevytversion virvoitusjuomista, jotta eivät saisi niin paljon kaloreita, tutkija Yasmin Mosasvar-Rahmani aloittaa.

- Tuore tutkimuksemme ja aiemmat tutkimukset osoittavat, että keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat eivät välttämättä ole harmittomia, ja runsaalla kulutuksella on yhteys korkeampaan aivohalvauksen ja sydänsairauksien riskiin, hän kertaa.

Tutkijat muistuttavat, ettei tutkimustuloksista voida vetää suoraa syy-seuraus-suhdetta runsaan virvoitusjuomien nauttimisen ja terveysriskien välille. Aihe vaatii lisää tutkimusta.

Tutkimukseen osallistuneet naiset olivat iältään 50-79-vuotiaita.

Tutkimus on julkaistu Stroke-lehdessä.

Uutisoimme aiemmin suomalaisen Sannan energiajuoma-addiktiosta, joka oli pilata hänen elämänsä. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Fox News

Kilpailut

Uusimmat