Kuva: Shutterstock

Krapulainen olo ilman krapulaa? Yleiselle ilmiölle useita eri syitä

14.03.2019 16:15 - Emmi Moilanen

Krapulainen oli voi johtua esimerkiksi tulehduksesta, syömästäsi lääkityksestä tai kofeiinivajeesta.

Uutisoimme aiemmin syistä, joiden takia krapulat voivat yllättäen voimistua. Pääset lukemaan tästä ilmiölle kuusi muuta syyllistä ja selitystä, kuin ikääntyminen.

Tiedetään, että myös nestehukka voi aiheuttaa krapulaista oloa, vaikka takana ei olisikaan railakasta juhlailtaa drinkkien parissa. Myös raskauden aikana on mahdollista kärsiä voimakkaasta, krapulaa muistuttavasta olosta, vaikka alkoholia ei olisi kulunut tippaakaan.

Bustle-sivusto kokosi myös muut syyt, jotka voivat aiheuttaa krapulaisen olon. Suomensimme yleisimmät syylliset alle.

Elektrolyyttien epätasapaino

- Muutokset elektrolyyttien tasapainossa voi vaikuttaa niin henkiseen kuin fyysiseenkin oloon. Erityisesti natriumin ja kaliumin tasojen muutokset voivat vaikuttaa oloon, lääkäri Eshan Ali kertoo.

Piilevä tulehdus

Jotkut tulehdukset voivat saada olon tuntumaan krapulaiselta. Jos olo on usein huono ja tiedät, ettei alkoholin juomisella ole vaikutusta asiaan, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla selvittämässä, mistä on kyse.

Unilääkkeet

Krapulainen olo voi syntyä myös lääkityksen sivuvaikutuksena.

- Tietyt lääkkeet, kuten unilääkitys, voi saada olon tuntumaan seuraavana päivänä kummalta tai päätä voi särkeä, lääkäri Alex Dimitriu muistuttaa.

Kofeiinin puute

Jos olet tottunut juomaan päivän aikana säännöllisesti kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia, kofeiinin puute alkaa tuntua olossa nopeasti.

- Kofeiinin puutteen oireet muistuttavat huomattavan paljon krapulaa. Kahvin juonnin vähentäminen saattaa aiheuttaa päänsärkyä, aivosumua ja huimausta, hyvinvoinnin asiantuntija Caleb Backe kertoo.

Migreenin jälkeinen ”krapula”

Bustlen artikkelissa kerrotaan, että migreenikohtaus voi aiheuttaa voimakkaan päänsäryn seurauksena krapulaa muistuttavan olon. Kohtauksen ollessa jo ohitse, pahoinvointia usein lievittää ulkoilu ja veden juominen.

- Kevyt liikunta, nesteytys ja liiallisen rasituksen välttäminen usein lievittävät oloa, lääkäri Greg Burrel kertoo.

Lue myös: Miksi krapulat ovat muuttuneet pahemmiksi? Ikääntyminen ei ole ainoa syyllinen

Lue myös: Huonoja uutisia: Krapula kestää tutkitusti vähintään kahdeksan tuntia!

Lue myös: Krapulasta eroon meditaation avulla? Asiantuntijan mukaan toimii minuuteissa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat