Kuva: Shutterstock

Miksi vatsa on taas kipeä? Arkipäiväiset syyt, jotka saattavat kuitenkin jäädä huomaamatta

25.07.2019 17:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi stressi ja ahdistus voivat oireilla myös vatsavaivoina.

Yleisiä syyllisiä vatsavaivoihin ovat esimerkiksi erilaiset allergiat ja yliherkkyydet, sekä virustaudit. Jos kärsit vatsaongelmista säännöllisesti, eikä selittävää tekijää oireille ole löytynyt, katso alta Bustle-sivuston tekemä listaus salakavalista mutta arkipäiväisistä syyllisistä vatsaongelmiin. Löytyykö syyllinen vaivoihin kenties hektisestä elämäntilanteesta tai elintavoistasi?

1. Olet stressaantuntu tai ahdistunut

Bustlen artikkelissa todetaan, että aivoilla ja vatsalla on voimakas yhteys toisiinsa.

- Stressi vaikuttaa paitsi tunne-elämään, mutta myös kehon fyysisiin toimintoihin, ravitsemuksen asiantuntija Stephanie Papadakis aloittaa.

Hänen mukaansa henkinen kuormitus voi saada myös ruuansulatuselimistön ylikierroksille.

- Tämä voi ilmetä vatsakipuna tai pahoinvointina, Papadakis täsmentää.

2. Syöt ruokasi liian nopeasti

Ruuan hotkiminen voi saada aikaan sen, että syöt itsesi huomaamatta ähkyyn saakka. Tämä puolestaan voi johtaa erilaisiin ruuansulatusongelmiin.

3. Krapula aiheuttaa sinulle myös vatsaoireita

Vaikka krapula aiheuttaisi sinulle yleensä päänsärkyä ja huonoa oloa, ei ole lainkaan tavatonta, että vatsa on sekaisin ja sitä särkee kostean illan jäljiltä.

Alcohol Researchissa vuonna 2015 julkaistu tutkimus osoitti, että alkoholin nauttiminen hidastaa vatsan toimintaa ja voi altistaa erilaisille ruuansulatushäiriöille.

4. Vatsaoireet särkylääkkeestä

Jos käytät usein särkylääkkeitä, on hyvä pysähtyä pohtimaan tarkemmin, altistavatko lääkkeet sinut vatsaongelmille. Bustlen artikkelissa kerrotaan, että esimerkiksi aspiriini voi altistaa vatsavaivoille, kun taas ibuprofeiini aiheuttaa joillekin henkilöille närästystä.

5. Kuukautiskierron eri vaiheet

Myös kuukautiskierron eri vaiheet voivat aiheuttaa erilaisia vatsavaivoja. Ovulaation aikaan osa naisista kärsii ummetuksesta, kun taas kuukautisvuodon alkaessa ripuli on yleinen vaiva. Voi siis olla, että löydät selittämättömiin, toistuviin vatsavaivoihin selityksen kuukautiskierrostasi.  

Jos vatsaongelmat jatkuvat pitkään ja alentavat esimerkiksi toimintakykyäsi, on aina hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla varmistamassa, mistä oireet johtuvat.

Lue myös: Naiset ällistyivät miesten tietämättömyydestä kuukautisia kohtaan - some täyttyi tarinoista

Lue myös: Ennaltaehkäise turvotusta tehokkaasti - vinkit, joilla onnistut

Lue myös: Hartiat aina jumissa? Taltuta kipu helppojen venytysten avulla

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat