Kuva: Shutterstock

Miksi olo on nuutunut ja vetämätön jatkuvasti? Arkiset syyt, jotka eivät johdu elintavoistasi

01.08.2019 15:15 - Emmi Moilanen

Tavoitteiden puute ja paikoillaan jumittava elämäntilanne voivat altistaa vetämättömälle ololle.

Unenpuute, epäsäännöllinen ruokavalio, nestehukka… Nämä ovat kaikki syitä vetämättömälle ololle, joka voi tehdä arjen askareista suoriutumisesta normaalia haasteellisempaa. Energianpuutteeseen ei tulisi kuitenkaan jäädä vellomaan pitkäksi aikaa yksin.

Jos tiedät, että vetämättömyys ei kuitenkaan johdu elintavoistasi, on hyvä tarkastella myös omaa henkistä hyvinvointia. Bustle-sivuston haastattelema sosiaalityöntekijä Lee McDonough listasi elintavoistasi johtumattomat syyt, jotka voivat myös aiheuttaa energian puutetta ja nuutunutta oloa.

Ovatko tavoitteesi ja unelmasi hukassa?

Vetämättömyys ja energian puute voivat johtua myös elämäntilanteestasi, jossa koet turhautuneisuutta tai sinua piinaa tunne, että junnaat vain paikoillasi. Ongelmat voivat kärjistyä, kun et oikein tiedä, mitä toivoisit elämältäsi.

- Olon ollessa henkisesti voimaton tai epämotivoitunut, usein myös hämärtyy se, mikä oikeasti meille on tärkeää, McDonoug selittää.

Kun omat tavoitteet, toiveet ja arvot tuntuvat olevan hukassa, McDonoug suosittelee helppoa harjoitetta ajatusten selventämiseen.

- Kuvittele henkilö, jota rakastat ja kunnioitat, puhumassa jollekin toiselle sinusta. Mitä haluaisit hänen kertovan? Millaisilla sanoilla, tavoilla ja arvoilla haluaisit hänen kuvailevan sinua?

Onko jotain, mitä välttelet?

McDonough toteaa, että energian puute voi olla myös oire siitä, että välttelet kohtaamasta jotakin mielenpäällä painavaa asiaa. Voisiko vetämättömyys johtua siitä, että tosiasiassa välttelet tarvittavaa elämänmuutosta?

- Ennen rohkeita ja suuria päätöksiä mieli saattaa alkaa kylvää epäilyksen siemeniä ja pelkoja ajatuksiin. Se on eräänlainen suojamekanismi, McDonough toteaa ja lisää, että edellä mainitut seikat syövät motivaatiota ja elinvoimaa.

Hän muistuttaa myös, että vetämättömyyden iskiessä on aika kiinnittää tarkempaa huomiota omiin tavoitteisiinsa. Kysy itseltäsi; mitä kaikkea toimeen ryhtyminen mahdollistaisi sinulle, entä mitä menetät, jos lykkäät toimeen tarttumista?

Voiko kyse olla syvemmästä ongelmasta?

Jos vetämättömyys ja motivaation puute eivät tunnu selittyvän yllämainituilla seikoilla, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä laskenut mieliala juontaa juurensa.

- Masennus ja voimakas stressi voivat aiheuttaa uupumusta, sosiaalityöntekijä Ben Barret aloittaa.

- Jos harrastuksesi eivät enää kiinnosta sinua, suutut helposti ja huomaat olevasi jatkuvasti allapäin, on mahdollista, että kärsit masennuksesta. Masentuneisuus vaikuttaa energiatasoosi, hän jatkaa.

Jos tavoitteiden ja suunnitelmien uudeelleen pohtiminen eivät tunnu tuovan kaivattua energiaa elämään, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla selvittämässä, mitkä syyt ovat vetämättömyytesi taustalla.

Lue myös: Karista stressi ja keskittymisvaikeudet joogalla: Jo 6 yksinkertaista liikettä riittää

Lue myös: Hälyttävä tulos - pitkäaikainen stressi voi haurastuttaa luita

Lue myös: "Olen vain väsynyt" - Ihan tavallisetkin lausahdukset voivat kertoa toisen ihmisen masennuksesta

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat