Kuva: Shutterstock

HS: Vedätkö kengät jalkaan avaamatta nauhoja? Se voi johtaa piinaavaan vaivaan, kertoo asiantuntija

10.11.2020 11:45 - Roy Kokkonen

Asiantuntija kertoo Helsingin Sanomissa, että yleinen tapa vetää kengät jalkaan nauhat valmiiksi solmittuna voi johtaa kantapääkipuun.

Kengät ja kävelytyyli vaikuttavat olennaisesti jalkojen terveyteen. Kiinnittämällä huomiota sopiviin kenkiin voi välttyä monelta vaivalta. Erityisesti kantapääkivut vaivaavat useita suomalaisia, mutta onneksi niitä voi ennaltaehkäistä.

Jalkaterapeutti Veera Keltanen kertoo Helsingin Sanomissa, että yllättävätkin seikat saattavat aiheuttaa ongelmia jalan terveyteen.

- Kengännauhat on hyvä sitoa kunnolla. Jos vetäisee löysän lenkkarin jalkaansa niin, että nauhat ovat aina kiinni, kenkä yleensä hölskyy jalassa. Jalkaterä joutuu tekemään ylimääräistä työtä, jotta kenkä pysyy jalassa. Tämä altistaa jalkavaivoille - myös kantapääkivulle, Keltanen kertoo HS:lle.

Terveyskirjaston mukaan kantapääkivun yleisin syy on jalkapohjan jännekalvon rappeuma, eli plantaarifaskiitti. Jopa 10 prosenttia ihmisistä kärsii tästä kiputilasta jossain vaiheessa elämänsä aikana.

Vaivaa kutsutaan usein luupiikiksi, sillä jos kantapäästä otetaan röntgenkuva, kalvojänteen kiinnityskohdassa saattaa näkyä kipukohtaan kertynyttä kalkkia, joka näyttää piikiltä. "Luupiikki" on kuitenkin vaivan seuraus eikä syy. Kaikilla oireista kärsivillä ei sitä edes näy.

Myös korkeat korot ja jopa liian pienet sukat voivat altistaa kantapääkivulle.

- Jos käyttää esimerkiksi koon 39 kenkää, kannattaa valita koon 40-42 sukka, koska sukat yleensä kutistuvat pesussa, Keltanen sanoo.

Lue myös: Finnejä pakaroissa? Hoida ja ennaltaehkäise ongelmaa asiantuntijan kahdella vinkillä

Lue myös: Paineluelvytyksen voi rytmittää klassikkobiisien avulla - seitsemän hyvää esimerkkiä

Lue myös: Venyttele keho yöunia varten - viisi liikettä, jotka kannattaa ottaa tavaksi

Lähde: Helsingin Sanomat, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat