Kuva: Shutterstock

Pilvetkään eivät suojaa petolliselta kevätauringolta - iho palaa herkästi juuri nyt, kertoo lääkäri

13.03.2021 14:15 - Roy Kokkonen

Pilvetkään eivät suojaa riittävästi keväällä voimistuvalta UV-säteilyltä. Koska iho on talven jäljiltä herkimmillään, tulee suojaukseen kiinnittää huomiota jo nyt.

Auringolta suojautumisesta aletaan usein puhua vasta, kun kesähelteet saapuvat ja auringonsäteet tuntuvat vahvasti iholla. Todellisuudessa aurinko alkaa vaikuttaa jo huomattavasti aiemmin.

– Viimeistään maaliskuussa kannattaa alkaa suojautumaan kevätauringolta, sanoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta Voice.fi:n haastattelussa.

Talven jäljiltä iho on herkimmillään, sillä auringonvalon muodostamaa ihoa suojaavaa melaniinia ei juuri ole ihossa jäljellä.

Säätiedotuksissa kerrottava UV-indeksi on helpoin tapa tarkistaa, milloin on syytä suojautua. Jos se on 3 tai yli, suojautuminen on ehdottoman tärkeää.

Ultravioletti-, eli UV-säteily on auringosta peräisin olevaa säteilyä, joka aiheuttaa ihon ruskettumista ja palamista. Ihon altistuminen liialle UV-säteilylle aiheuttaa vaurioita, jotka johtavat ihon rypistymiseen ja pahimmillaan ihosyöpään.

Auringolta tulee suojatua jo varhain keväällä. (kuva: Shutterstock)

Pilvetkään eivät suojaa UV-säteilyltä

Aurinkosuojaa tarvitaan myös, vaikka taivas olisi pilvinen.

– Vaikka nyt näyttää siltä, että ei tarvitsisi suojautua, on asia päin vastoin. Pilvikerros suodattaa vain noin 20 prosenttia UV-säteilystä. Paksukin pilvipeite suodattaa parhaimmillaan vain noin 70 prosenttia. Silloinkin iho voi palaa, Lagus huomauttaa.

Lämpötila ja suojautumisen tarve eivät nekään korreloi keskenään. Vaikka ilma olisi pilvinen ja tuulinen, se ei poista tarvetta suojakertoimille.

Pitkähihaiset ja peittävät vaatteet ovat helpoin ja tärkein keino suojautua auringolta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää lasten suojaamiseen ja myös aurinkolasien käyttöön.

– Aurinkolaseja on tärkeää käyttää varsinkin, jos on lunta. Lumesta heijastuva vahva auringonvalo voi aiheuttaa sarveiskalvon tulehduksen, joka tunnetaan lumisokeutena. Se myös lisää harmaakaihin riskiä pitkällä tähtäimellä.

Vaikka pukeutuisi kuinka peittävästi, ihoa on kuitenkin aina näkyvissä jonkin verran. Siksi aurinkovoidetta tulee käyttää paljaille alueille.

Aurinkosuojaa valitessa tulee tuntea oma ihotyyppinsä ja hankkia sille sopiva, riittävän vahvalla suojakertoimella varustettu voide. 

Ihotyyppejä on kuusi, joista ykkösryhmä on punahiuksinen, hyvin vaaleaihoinen ja herkästi palava. Kuutosryhmään kuuluvilla on puolestaan hyvin tumma iho. Muut ihotyypit sijoittuvat niiden välille.

– Iso osa suomalaisista mahtuu niihin kolmeen ensimmäiseen, jotka tarvitsevat eniten suojaa. Jos kuuluu ykkösryhmään, niin suojakertoimen pitäisi ehdottomasti olla spf 50, Lagus sanoo.

Vaikka oma iho kuuluisikin tummempiin ihotyyppeihin, ei suojauksesta pidä silti tinkiä. Spf 15 -kertoimella varustettu aurinkovoide voi riittää ihotyypeille 5-6, mutta myös niissä esiintyy melanoomaa.

– Ongelmana onkin, että se löydetään usein myöhemmin. Näissäkin ryhmissä iho veltostuu auringosta ja hyperpigmentaatio on usein ongelmana, Lagus tarkentaa.

Palanut iho paranee yleensä itsestään

Aurinkovoiteen käyttäminen ei kuitenkaan ole lupa olla auringossa loputtomiin. Aurinkovoide kykenee lisäämään ihon luonnollista sietokykyä vain jonkin verran.

– Aurinkovoidetta ohjeistetaan lisäämään kahden tunnin välein. Silti siinä kohtaa, kun palamista on edes vähänkin alkanut tapahtua, ei tilannetta voi enää korjata aurinkovoidetta lisäämällä. Silloin on pakko siirtyä auringosta pois.

Jos iho palaa, tärkeintä on siirtyä varjoon tai sisätiloihin. 

– Siinä vaiheessa kyse on lähinnä kivun hoidosta. Särkylääkkeen voi ottaa. Jos iho on kauhean ärtynyt, hydrokortisonivoidetta voi kokeilla. Nesteen juominen on tärkeää, koska vaurioitunut iho ei ole yhtä hyvä pitämään nestettä sisällä. Myös kylmät kääreet ja kylmä vesi tuntuvat hyvältä. Halutessaan voi kokeilla hakea helpotusta myös aloe vera -geelistä.

Yleensä palanut iho paranee itsestään. Jos palanut iho kuitenkin tulehtuu, on syytä mennä lääkäriin. 

– Eli jos iho alkaa mennä huonommaksi sen sijaan, että se alkaisi parantua itsestään, täytyy lähteä vastaanotolle, Lagus täsmentää.

Erityisesti lasten kohdalla tulee olla tarkkana.

– Aina jos tulee yleisoireita, kuten päänsärkyä, kuumetta ja pahoinvointia, on tärkeää lähteä lääkäriin.

Lagus muistuttaa, että kerran palanut iho on herkempi auringolle ja palaa helposti uudestaan.

– Silloin on ekstratärkeää huolehtia suojauksesta.

Lue myös: Onnistuitko polttamaan ihosi auringossa? Toimenpiteet, jotka helpottavat tukalaa oloa

Lue myös: Ruskettuuko meikkivoiteen läpi? Lue parhaat tärpit, kuinka suojaat kasvosi auringolta

Lue myös: Huonosti istuvat kuulokkeet saavat monet tekemään kohtalokkaan virheen, kertoo korvalääkäri

Kilpailut

Uusimmat