Kuva: Shutterstock

MTV: Tuore tutkimus kertoo, mikä on paras ikä lopettaa tupakointi

30.10.2022 21:15 - Sanni Seppä

Vuosittain lähes 5000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Tupakoinnin tiedetään aiheuttavan monenlaisia sairauksia, kuten esimerkiksi syöpää ja keuhkosairauksia. Vuosittain lähes 5000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin, ja keskimäärin tupakointi lyhentää elinikää kahdeksan vuotta. Tupakoinnin lopettaminen on siis hyvä päätös missä iässä tahansa, mutta MTV kirjoittaa, että mitä aiemmin päätös lopettamisesta syntyy, sitä parempi. Tuore amerikkalaistutkimus osoittaa, että jos ihminen lopettaa tupakoinnin alle 35-vuotiaana, ei hänen riskinsä kuolla ennenaikaisesti ole sen suurempi kuin savuttomillakaan ihmisillä. 

Mitä nuorempana tupakoinnin lopettaa, sitä pienempi on todennäköisyys kuolla ennenaikaisesti, ja myös uusi tutkimus vahvistaa tämän käsityksen. Yhdysvaltalaistutkijat perehtyivät tutkimusta varten yli 550 000 amerikkalaisen terveystietoihin vuosilta 1997–2018. JAMA Network Open -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan tupakasta luopuminen ennen 45-ikävuotta on yhteydessä noin 90 prosenttia pienempään kuolleisuuteen verrattuna tupakoinnin jatkamiseen. 45-64 vuotiaana lopettaminen sen sijaan oli yhteydessä 66 prosenttia vähäisempään ennenaikaisen kuoleman vaaraan.

Paras ikä tupakoinnin lopettamiselle näyttää olevan kuitenkin alle 35-vuotiaana. Ennen kyseisen iän rajapyykkiä tupakasta eroon päässeillä kuolleisuus oli samalla tasolla kuin savuttomilla. Myös aiemmin on saatu viitteitä siitä, että keho palautuu tupakoinnin seurauksena syntyneistä vaurioista, jos tavan lopettaa ennen 35 ikävuotta. Riskiin sairastua vaikuttaa toki myös omat elintavat, sekä geenit.

Lue myös: Kuvottava video näyttää, mitä tupakointi tekee asunnolle: "Kuvitelkaa, missä kunnossa keuhkot ovat"

Lue myös: Leonardo DiCaprio piilotteli pahettaan vielä 90-luvulla - "En halua äitini saavan tietää"

Lue myös: Cardi B jakoi herättävät teinikuvansa - varoittaa nuoria aloittamasta tupakointia

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat