Kuva: Shutterstock

MTV: 6 oiretta, jotka voivat olla merkki rintasyövästä

31.10.2022 18:15 - Sanni Seppä

Kyhmy rinnassa ei ole rintasyövän ainut varoitusmerkki ja oire.

Rintasyöpä voi oireilla monin eri tavoin, kirjoittaa MTV. Yksi rintasyövän oireista on kyhmy rinnassa, mutta oireita voi olla muitakin, kertoo kirurgi Laura Dominici Huffinton Post -sivustolle. Säännöllinen mammografia on todella tärkeä ja hyödyllinen menetelmä mahdollisten muutoksien havaitsemisessa, mutta kannattaa myös itse olla hereillä, mikäli omaan kehoon alkaa tulla muutoksia. Seuraavat kuusi oiretta voivat olla merkki rintasyövästä. 

1. Kyhmy kainalossa 

Myös kainaloita kannattaa joskus tunnustella rintojen lisäksi, sillä kainalossa sijaitseva kyhmy voi olla merkki syövästä. Syöpäjärjestöjen pitämällä Kaikki Syövästä -sivustolla sanotaan, että rintasyöpä leviää usein ensin imuteitä pitkin kasvaimen puoleiseen kainaloon. 

2. Muuttunut iho 

Mikäli rinnan iho vetäytyy jostain kohdin kuopaksi, voi se Dominicin mukaan olla syövän oire. Myös sisäänvetäytyvä, tulehtunut tai halkeileva nänni voi olla varoitusmerkki sairaudesta. 

3. Erittävä nänni 

Jos nänni erittää puristettaessa eritettä, kannattaa asiaa hieman tutkia. Etenkin verinen erite voi olla syy huolestua.  

- Monien kohdalla nännistä voi erittyä jotain, jos sitä puristaa, joten se ei vielä sinänsä ole huolestuttavaa. Jos sitä tulee spontaanisti puristamatta, on syytä huoleen, Dominici sanoo. 

Suomen Syöpäjärjestöjen Ilman Syöpää -sivusto kuitenkin sanoo, että jatkotutkimuksia tarvitaan, mikäli rinnoista ylipäätään tulee eritettä.

4. Punoittavat ja turvonneet rinnat

Rinnan punoitus ja turvotus voi olla varoitusmerkki sairaudesta, ja oireiden syy on syytä selvittää. Kaikki Syövästä -sivustolla kerrotaan, että rintarauhasen punoituksen ja turvotuksen syy on yleensä rintarauhasen tulehdus, jonka hoitokeinona on antibiootit. Sivuston mukaan joskus harvoin kyseiset oireet johtuvat syövästä eli niin sanotusta tulehduksellisesta rintasyövästä, jolloin tulehdus ei parane antibiooteilla. 

5. Muuttunut muoto tai koko 

Mikäli rintojen koko muuttuu voimakkaasti, voi kyseessä olla Dominicin mukaan rintasyöpä. Omien rintojen kokoa kannattaakin seurata kokeilemalla ja tarkastelemalla myös rintaliivien sopivuutta. Myös muutokset rinnan muodossa voivat olla merkki sairaudesta, mainitaan Ilman Syöpää -sivustolla.

6. Yleinen vointi heikkenee

Rintasyöpien hoitoon erikoistunut newyorkilainen lääkäri Jasmeet Singh sanoo, että painon putoaminen, hengenahdistus ja vatsakipu voivat myös olla syövän aiheuttamia oireita, jos se on ehtinyt edetä jo pidemmälle. Tällaisia oireita on kuitenkin vaikeaa yhdistää suoraan rintasyöpään, ja Singh sanookin, että lääkäriin on tärkeää olla yhteydessä aina, jos huomaa yleisessä terveydentilassa muutoksia. 

On kuitenkin tärkeää muistaa, että rinnoissa voi esiintyä myös hyvälaatuisia muutoksia, eivätkä esimerkiksi kaikki kyhmyt merkitse syöpää. Rintojen hyvinvoinnista on kuitenkin hyvä pysyä kartalla, ja mahdolliset uudet muutokset on aina syytä tarkistuttaa. 

Lue myös: MTV: Tuore tutkimus kertoo, mikä on paras ikä lopettaa tupakointi

Lue myös: MTV: Erikoinen oire käsissä voi olla varoitusmerkki diabeteksesta

Lue myös: Yle: Peseydytkö päivittäin? Asiantuntijat kertovat, onko päivittäinen suihku oikeasti tarpeellinen

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat