Kuva: Shutterstock

Kuinka usein hammasharja pitäisi vaihtaa uuteen? Asiantuntija antaa selvän vastauksen

13.11.2022 18:15 - Minttu Tikkanen

Hammasharja menettää rispaantuessaan myös tehonsa.

Suuhygienia on tärkeä osa terveyttä, eikä sitä kannata laiminlyödä. Terveydestä huolehtimisen voi aloittaa vaikka pitämällä huolta siitä, että hammasharja on vielä täydessä terässä. Hammaslääketieteen tohtori Michelle Kelman sanoo CNCB-uutissivuston artikkelissa, että jos ei muista milloin harjan on vaihtanut, on siihen nyt jo korkea aika.

Nyrkkisääntö on vaihtaa hammasharja uuteen vähintään kolmen kuukauden välein, mutta joissain tapauksissa ihminen esimerkiksi harjaa niin voimalla, että harja harottuu jo tätä aiemmin. Hammasharjan kunto on yksinkertaisesti tulkittavissa harjasten rispaantumisesta.

Erityisesti flunssakaudella on syytä muistaa lisäksi tärkeä sääntö hammasharjan kanssa. Vanhassa harjassa pöpöt voivat nimittäin elää, vaikka taudista olisi jo parantunut.

- On sinun ja lähelläsi elävien ihmisten terveyden kannalta tärkeää, että vaihdat hammasharjan parannuttuasi flunssasta, Kelman muistuttaa. 

Rispaantunut harja ei puhdista tehokkaasti

Rispaantuneella harjalla harjaaminen on paljon tehottomampaa, sillä harjasten väliin voi jäädä paljon plakkia ja likaa, joita et saa puhdistettua hampaista pois. Hammasharja on siis tehokkaimmillaan, kun se on vielä alkuperäisessä muodossaan.

- Jos hammasharja ei ole hyvässä kunnossa, se menettää tehonsa, Kelman sanoo. 

Lue myös: Pitääkö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamiaisen? Hammaslääkäri vastaa ikuisuuskysymykseen tiukasti

Lue myös: Väärin käytettynä suuvesi voi aiheuttaa reikiintymistä - hammaslääkäri paljastaa, mitä ei pitäisi tehdä

Lähde: CNBC

Kilpailut

Uusimmat