Kuva: Shutterstock

Ikävä seksitauti lisääntyi rajusti Varsinais-Suomessa

29.02.2024 18:15 - Sanni Seppä

Tauti voi aiheuttaa oireettomanakin lapsettomuutta.

Varsinais-Suomessa todettiin 96 tippuritapausta viime vuonna, joka on yli kaksinkertainen määrä edellisvuosien lukumääriin verrattuna. Tartunnanjäljityksessä ei ole enää kyetty löytämään selviä rajattavissa olevia tartuntaketjuja. Viime vuonna Suomessa havaittiin kokonaisuudessaan 1328 tippuritapausta. Se on koko tartuntatautirekisterin seuranta-ajalta korkein havaittu vuotuinen lukumäärä.

Tippuritartuntoja voi ehkäistä kondomia tai suuseksisuojia käyttämällä. Myös seksitautinäytteisiin kannattaa suunnata matalalla kynnyksellä, sillä hoidon pariin hakeutuminen vähentää jatkotartuntoja. Tippuri- ja klamydianäytteelle voi hakeutua esimerkiksi oman terveyskeskuksen kautta.

"Tippuri on seksikontaktissa tarttuva bakteeritauti, joka oli pitkään Suomessa harvinainen. Taudin löytymistä auttoi aiemmin se, että varsinkinkin miehillä se alkoi usein oireilla jo muutaman päivän kuluttua tartunnasta, jolloin potilaat hakeutuivat nopeasti testeihin ja hoitoon", tartuntataudeista vastaava lääkäri Riitta Ratia sanoo Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tiedotteessa. 

Tippuri voi aiheuttaa miehillä vuotoa virtsaputkesta ja kirvelyä virtsatessa ja naisilla puolestaan valkovuotoa, virtsankirvelyä ja alavatsakipua. Tauti voi olla myös oireeton tai lieväoireinen. Hoitamaton tippuri voi aiheuttaa lapsettomuutta myös oireettomana.

Lue myös: Tiesitkö, että monia arkisia kosmetiikkatuotteita ei suositella käytettäväksi raskaana ollessa?

Lue myös: THL ja Valvira suhtautuvat varauksella alkoholin kotiinkuljetukseen: "Voi lisätä alkoholinkäyttöä"

Lue myös: HS: Norovirus jyllää - täällä sitä on yleensä eniten

Lähde: Varha

Kilpailut

Uusimmat