Kuva: shutterstock

Pääsiäisherkut voivat olla vaaraksi koirille - vakuutusyhtiö kertoo, mistä myrkytyksen tunnistaa

28.03.2024 10:15 - Aaro Heiskanen

Agria eläinvakuutus kertoo artikkelissaan vinkkejä koiralle turvallisen pääsiäisen viettoon. Monet ihmisille iloa tuovat arkiset herkut ja koristeet voivat olla koiralle vaarallisia.

Tällä viikolla vietettävään pääsiäiseen kuuluu olennaisesti keväiset koristeet ja perinteiset herkut. Pääsiäisen vietossa on hyvä ottaa huomioon myös karvaiset kaverimme. Eläinvakuutusyhtiö Agria listaakin artikkelissaan vinkkejä koiralle turvallisen pääsiäisen viettoon.

Pääsiäisen ruoissa vaaroja koirille

Pääsiäisenviettoon kuuluu olennaisesti suklaa monissa muodoissaan. Yleisimmin suklaamunia jaetaan virpojille tai piilotetaan kodin nurkkiin.

Suklaa kuitenkin sisältää teobromiinia, joka on koiralle myrkyllinen aine. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän koiralle vaarallista ainetta siinä on.

Agria listaa artikkelissaan koiran suklaamyrkytyksen oireiksi esimerkiksi kuolaamisen, erityisen kovan janon, pissahädän ja oksentelun. Jos koira on päässyt syömään suklaata, on sen vointia hyvä tarkkailla. Myrkytysoireiden ilmetessä on otettava yhteyttä eläinlääkäriin.

Suklaan sietokyky on koirilla yksilöllistä. Yleisesti ottaen 10-kiloiselle koiralle 100-150 grammaa maitosuklaata voi aiheuttaa myrkytyksen oireita. Myrkyllinen annos riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta, joten tumma makeuttamaton leivontasuklaa aiheuttaa oireita pienemmällä annoksella, Agria kertoo.

Ruokapöydässä voi olla vaikeaa vastustaa herkkupalan antamista koiralle. Ihmisten ruoat sisältävät kuitenkin usein reilusti rasvaa ja suolaa, mikä voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Lampaankyljysten luutkin kannattaa jättää lautaselle, sillä luut tai ruodot eivät ole koiralle hyväksi.

Koira voi luulla koristeita leluiksi

Pääsiäisen koristeisiin kuuluu perinteisesti pieniä tipukoristeita, höyheniä ja pääsiäismunien yllätyksiä. Koira voi sekoittaa värikkäät koristeet leluihin, joten ne on hyvä sijoittaa koiran ulottumattomiin.

Jos koira pääsee syömään koristeita, voivat ne tehdä pahaa jälkeä. Koristeiden osat voivat tehdä haavoja koiran suuhun tai nieluun, ja pahimmassa tapauksessa suolistoon juuttunut esine voidaan joutua poistamaan leikkauksen avulla.

Lue myös: Myös koira kärsii asunnon korkeasta sisälämpötilasta – lue eläinlääkärin vinkit helpotukseen

Lue myös: Tämän vuoden sankarikoirat on valittu - 22 koiraa palkitaan ihmishenkien pelastamisesta

Lue myös: Minkälaisessa säässä pääsiäistä vietetään? Forecalta uusi ennuste

Lähde: Agria eläinvakuutus

Kilpailut

Uusimmat