Kuva: Shutterstock

Dementiapotilaille määrätään usein psykoosilääkkeitä - tuore tutkimus osoittaa laajat haitat

22.04.2024 16:15 - Rebekka Silvennoinen

Tutkimuksen tulokset kannustavat välttämään dementiapotilaiden psykoosilääkitystä.

Dementiaa sairastavien oireilua hillitään usein psykoosilääkkeillä. Niitä käytetään dementiapotilaiden psyykkisten ja käytösoireiden kuten apatian, aggressioiden, harhojen ja ahdistuksen hoidossa.

Uutispalvelu Duodemic uutisoi tuoreesta BMJ-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jonka perusteella lääkitysten haitat saattavat olla suurempia kuin tähän asti on tiedetty. Psykoosilääkkeiden haitallisuus on siis jo ollut tiedossa, mutta haittojen ei ole tiedetty olevan näin laajoja. 

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että psykoosilääkkeitä saavat dementiapotilaat sairastuvat aivoverenkiertohäiriöön, veritulppaan, keuhkokuumeeseen, akuuttiin munaisvaurioon, sydäninfarktiin ja sydämen vajaatoimintaan 1,5–2 kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset potilaat, joille ei anneta psykoosilääkkeitä.

Potilaiden riskit olivat tutkimuksen mukaan suurimmat ensimmäisten lääkitysviikon ajan. Sairastumista oli myös enemmän vielä kahden vuoden kuluttuakin. 

Tutkimukseen osallistui 174 000 keskimäärin 82-vuotiasta, jotka olivat sairastuneet dementiaan vuosina 1998–2018. Psykoosilääkitys aloitettiin 35 000 osallistujalla.

Tuore tutkimus tukee dementiapotilaiden psykoosilääkityksen välttämistä ja niille parempien vaihtoehtojen keksimistä. 

Lue myös: Voiko itänyttä perunaa syödä? Vastaus on selkeä

Lue myös: Tiedätkö miten paljon proteiinia sinun tulisi päivittäin syödä? Katso, mikä on saantisuositus

Lue myös: Voiko syyhypunkki hypätä mukaan työpaikan naulakosta tai julkisen pytyn renkaalta? Lääkäri vastaa

Lähde: Uutispalvelu Duodemic

Kilpailut

Uusimmat