Kuva: Shutterstock

Yleinen syöpä todetaan nyt useammin myös alle 50-vuotiailla - ruokavaliollasi voi olla iso merkitys

24.05.2024 21:15 - Jasmin Mikkilä

Kuitenkaan liian ankara itselleen ei kannata ruokavalion suhteen olla.

Suolistosyövät ovat rinta- ja eturauhassyövän jälkeen suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpä, selviää Syöpäjärjestöjen tuoreesta tiedotteesta. Suolistosyöpien määrä on tällä hetkellä kasvussa, ja uusia paksu- ja peräsuolisyöpiä löydetään vuosittain noin 4 000. Ennustetaan, että vuonna 2040 tapauksia todettaisiin jo yli 5 000. Riskin kasvu näkyy etenkin alle 50-vuotiaiden keskuudessa. 

– Suolistosyöpä yleistyy etenkin alle 50-vuotiailla. Alle 50-vuotiaiden syöpävaara on kasvanut 2000-luvulla 40 prosenttia. Sitä vanhemmilla syöpävaara on kasvanut 20 prosenttia, kommentoi Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä tiedotteessa.

Suolistosyöpää voi kuitenkin ehkäistä monin eri tavoin. Liikunnan lisääminen, ylipainon välttäminen sekä terveellinen ruokavalio ovat isossa osassa syövän ennaltaehkäisemisessä. Suolistosyövän riskitekijöihin lukeutuvat myös runsas punaisen lihan käyttö, prosessoidut lihavalmisteet sekä kasvisten vähäinen määrä. Tämän lisäksi myös alkoholin on todettu lisäävän suolistosyövän riskiä. Kuituja ja täysjyväviljaa on hyvä suosia omassa ruokavaliossa, jolloin suolistosyövän riski alenee.

Kuidun saamiseksi kaupasta olisi hyvä valita mukaan täysjyvätuotteita. Myös vihanneksia, juureksia, hedelmiä sekä marjoja tulisi syödä ainakin puoli kiloa päivässä, mieluummin myös enemmän. Kasvikset ja juurekset olisi hyvä ottaa osaksi päivittäistä ruoanlaittoa, ja etenkin kesäisin on saatavilla kotimaisia kasviksia sekä marjoja, joita voi hyödyntää uusien reseptien kokeilemisessa. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa tulisi käyttää enintään 350 grammaa viikossa. Punaisen lihan voi myös korvata terveellisimmillä vaihtoehdoilla, kuten kalalla sekä kasviproteiininlähteillä.

Kesällä ruokatottumukset voivat olla erilaisia kuin muulloin. Alkoholinkäyttö saattaa myös lisääntyä, ja ruokailurytmi voi kääntyä päälaelleen. Kuitenkaan liian ankara itselleen ei kannata ruokavalion suhteen olla, vaikka alkoholia ja punaista lihaa suositellaankin käytettäväksi kesälläkin vain kohtuudella.

– Kesästä ja hyvästä ruoasta voi nauttia hyvällä omallatunnolla, sillä ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Tiukat dieetit kannattaa unohtaa ja keskittyä monipuoliseen ja värikkääseen ruokavalioon. Terveellinen ruokavalio on myös maukasta, Syöpäjärjestöjen erityisasiantuntija Taija Puranen kertoo.

Lue myös: Veripalvelu etsii harvinaisen veriryhmän omaavia - vain murto-osa väestöstä luovuttaa

Lue myös: Kuolleisuus maksasairauksiin nousussa - jo pieni määrä alkoholia voi aiheuttaa riskin, jota moni ei tiedä

Lue myös: Täällä sairastavuutta ja työkyvyttömyyttä esiintyy eniten - alueelliset erot suuria

Lähde: Syöpäjärjestöt

Kilpailut

Uusimmat