Kuva: Shutterstock

Sipsihaaste johti kuolemaan - Ruokavirasto muistuttaa erittäin tulisten ruokien riskeistä

04.07.2024 12:15 - Aaro Heiskanen

Tulinen ruoka sisältää kapsaisiinia, jonka runsas nauttiminen voi johtaa kapsaisiinimyrkytykseen.

Suomalainen ruoka on useimmiten miedosti maustettua. Jotkut kuitenkin nauttivat hyvinkin tulisesta ruoasta. Tämän kanssa onkin hyvä olla varuillaan.

Erittäin tulisissa ruoissa on runsaasti kapsaisiinia. Ruokavirasto kertookin tuoreessa tiedotteessaan, että runsaan kapsaisiinin määrän nauttiminen kerralla voi aiheuttaa kapsaisiinimyrkytyksen. Turvallisen saannin rajaa ei tiedetä, mutta Ruokavirasto katsoo riskin liittyvän elintarvikkeisiin, joiden annoksesta saatava kapsaisiinipitoisuus on vähintään 11,8 milligrammaa.

Kapsaisiinimyrkytyksen oireisiin kuuluvat limakalvojen ärsytys, pahoinvointi, polttava tunne vatsan alueella, voimakas vatsakipu, oksentelu ja kohonnut verenpaine, joka pahimmassa tapauksessa voi olla hengenvaarallinen.

Herkkyys kapsaisiinin haitallisille vaikutuksille on yksilöllistä. Erityisen herkkiä kapsaisiinille ovat pienet lapset. Aikuisten ja nuorten kapsaisiiniherkkyydessä ei kuitenkaan ole havaittu eroja.

Sipsihaaste johti kuolemaan

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan viime vuosina kiertäneestä somehaasteesta. Kyseisessä haasteessa on kilpailtu, kuka pystyy syömään erittäin tulisen sipsin. Haasteessa kapsaisiinipitoisuus sipsiä kohden on ollut 11,8-59,3 milligrammaa, eli jopa moninkertaisesti turvallisen rajan yli.

Haasteen johdosta EU:ssa lapsilla ja nuorilla on raportoitu kapsaisiinimyrkytystapauksia. Yhdysvalloissa tulinen sipsihaaste johti sydänsairaan teini-ikäisen nuoren kuolemaan. Ruokaviraston tietoon ei kuitenkaan ole tullut Suomessa tapahtuneita kapsaisiinimyrkytyksiä.

Vastuu elintarvikealan toimijoilla

Elintarvikelainsäädäntöön ei ole asetettu kapsaisiinipitoisuudelle sallittua enimmäismäärää. Elintarvikealan toimijoiden vastuulla on varmistaa tulisten ruokien turvallisuus. Ruokavirasto kehottaakin kuntien viranomaisia kiinnittämään huomiota erittäin tulisina markkinoituihin elintarvikkeisiin.

Kesäkuussa Tanskassa poistettiin myynnistä kolme nuudelituotetta, joiden chilikastikkeet ylittivät kapsaisiinin turvallisen rajan jopa kolminkertaisesti. Ruokavirasto kertoo selvittävänsä, onko saman vahvuisia tuotteita markkinoilla myös Suomessa.

Lue myös: Ruokavirastolta tärkeä muistutus kesäleipureille

Lue myös: Ruokavirasto varoittaa "maailman tulisimmasta" sipsistä: "Sisältää vaarallisen paljon kapsaisiinia"

Lue myös: Ostitko näitä tikkareita? Hävitä tai palauta myymälään

Lähde: Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat