Kuva: Shutterstock

Oletko työuupumuksen partaalla? Varoitusmerkit, jotka paljastavat todellisen tilanteen

10.05.2019 12:45 - Katariina Auvinen

Burnout ei oireile pelkästään henkisesti vaan myös fyysisesti.

Väsyttää, sydän tykyttää ja stressitasot ovat korkealla jo heti aamusta saakka. Burnout eli työuupumus on aina otettava vakavasti. Työuupumusta kuvataan pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyväksi häiriötilaksi, johon liittyy monia oireita. Pahimmillaan se voi johtaa pitkäksi aikaa työkyvyttömyyteen, joten varoitusmerkit kannattaa ottaa vakavasti. 

Pienet merkit voivat kuitenkin kieliä, että nyt on aika hidastaa. 

1. Nukut huonosti ja heräät väsyneenä 

Yksi isoin oire siihen, että saata keikkua työuupumuksen reunalla, on se ettet tunne enää itseäsi virkeäksi yöunien jälkeen. Sinusta voi tuntua, että koko elämä on imetty sinusta pois ja selviydyt päivästä vain lukuisilla kahvikupillisilla. 

2. Motivaation ja keskittymisen puute työpaikalla 

Jos sinusta tuntuu, ettet lyödä millaista positiivista pilkahdusta omasta työstäsi, etkä oikein saa herätettyä motivaatiotakaan, se voi kieliä työuupumuksesta. Australialainen työterveyslääkäri Sam Hayes kertoo, että ne ihmiset, jotka ovat burnoutin partaalla, eivät meinaa suoritutua yksinkertaisistakaan asioista. 

- He vain tuijottavat tietokoneen näyttöä tunteja, eivätkä saa tehtyä oikein mitään tai siinä menee ainakin todella kauan, Hayes kertoo. 

3. Pinnasi on kireällä ja se katkeaa helposti 

Stressaantuneena ja väsyneenä myös tunteesi saattavat ailahdella laidasta laitaan. Kun sinulla ei ole energiaa, et pysty hallitsemaan niin helposti tunteitasi vaan saatat kivahtaa työkaverillesi tahtomattasi. 

4. Tunteidesi ailahtelu 

Jos toiset menettävät tempperamenttinsa ja kivahtelevat niin toiset saattavat tuntea olevansa tunteiden pyörremyrskyssä, jossa heidän tunteensa vaihtelevat surusta iloon nopeasti. Tällöin heistä saattaa tuntua, etteivät he voi huolehtia esimerkiksi perheestään tai ystävyyssuhteistaan, joka on varoitusmerkki siitä, että työ vie liian ison osan koko arjesta. 

5. Sinulle ilmaantyy selittämättömiä oireita

Työuupumus oirehtii myös fyysisesti, ei pelkästään henkisesti. Sinulle saattaa kehittyä esimerkiksi selittämättömiä nivelkipuja, lihaskipuja, päänsärkyä tai vatsakipua. 

Jos tunnet, että olet työuupumuksen partaalla, juttele työterveyslääkärillesi ja esimiehellesi. Tärkeintä on, ettet jää yksin vaan haet apua ennen kuin on liian myöhäistä. 

Lue myös: Oletko tavallista uupuneempi? Ehkäise burn out ajoissa 5 neuvon avulla

Lähde: Daily mail 

Kilpailut

Uusimmat