Kuva: AOP

Köydenveto, kyyhkysammunta, kuumailmapalloilu - 8 unholaan painunutta olympialajia

03.08.2016 20:45 - Iiro Myllymäki

Nykyaikaisten olympialaisten historian varrelle mahtuu monia lajeja, jotka ovat karsiutuneet pois lajiohjelmasta.

Näin Rion olympialaisten alla kaikkien katseet kohdistuvat tuleviin kisoihin ja omien suosikkien kannustamiseen. Vanity Fair -sivusto suuntasi sen sijaan katseensa historiaan ja listasi kahdeksan vanhaa olympialaislajia, jotka ovat jo painuneet unohduksiin.


1. Köydenveto
Köydenvedossa kilpailtiin vuosina 1900-1920. Kullakin maalla sai olla useampi kuin yksi joukkue. Tämä johti vuonna 1904 siihen, että Yhdysvallat valloitti sekä ensimmäisen, toisen että kolmannen sijan.


2. Köysikiipeily
Ensimmäistä kertaa köyttä pitkin ylöspäin kiipeiltiin Ateenan olympialaisissa vuonna 1896. Ensin kilpailijoita arvioitiin tyylin perusteella ja myöhemmin nopeuden. Jos kukaan ei päässyt köyden päähän, voittaja ratkaistiin saavutetun korkeuden perusteella. Köysikiipeily oli olympialaislajina vuoteen 1932 asti.


3. Yhden käden painonnosto
Tämä laji oli vuosina 1896-1906 yksi osa painonnostokilpailua. Kilpailijoiden piti suorittaa kolme nostoa molemmilla käsillä, ja voittaja ratkaistiin yhdistämällä kummankin käden nostojen pisteet.


4. Kuumailmapalloilu
Kuumailmapalloilla lentely oli näytöksellinen osa vuoden 1900 Pariisin-kisoja, joten se ei koskaan ollut varsinainen olympialaislaji. Kyseiset olympialaiset olivat osa vuoden maailmannäyttelyä ja ne kestivät yli viisi kuukautta. Vuonna 1900 lentelijöitä arvioitiin lennetyn matkan pituuden ja suunnistamistaitojen perusteella.


5. Kyyhkysammunta
Myös kyyhkysammunta oli vain näytösmuotoista urheilua vuoden 1900 olympiakisoissa. Kyyhkysten ampuminen on ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun eläimiä on tahallisesti tapettu olympialaisissa.


6. Tandempyöräily
Kun olympialaisissa ajettiin tandemilla, samalla tuskin meluttiin ja syljeskeltiin kuten Freemanin klassikkobiisissä. Kahdenajettavilla pyörillä kilpailtiin olympialaisissa ensimmäisen kerran vuonna 1908, ja lajissa kilpailtiin myös vuosien 1920-1972 kisoissa.


7. Taitouinti yksin
Taitouinti on totuttu näkemään joukkuelajina, jossa joukkueen jäsenten liikkeiden on oltava tarkasti toisiinsa nähden tahdistettuja. Yksin suoritetussa taitouinnissa suorituksen rytmitystä arvioitiin suhteessa taustalla soitettuun musiikkiin. Tämä laji oli olympialaisissa mukana kolmissa olympialaisissa vuosien 1984 ja 1992 välillä.


8. Rullaluistinhockey
Rullaluistinhockeyta pelattiin vuoden 1992 olympialaisissa näytöksellisenä lajina.

Lue myös: Maksimoi treenitulokset - asiat, joista tulee huolehtia ennen ja jälkeen urheilusuorituksen

Lähde: Vanity Fair

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat