Kuva: AOP

Suomalainen vammaisurheilijatähti ehdolla Vuoden urheilijaksi: "Asenteet muuttuneet radikaalisti"

13.01.2017 15:15 - Erica Alaluusua

Pyörätuolikelauksen T54-luokan 100 metrin maailmanennätyksen haltija Leo-Pekka Tähti jakoi ajatuksiaan Mertaranta ja Legendat -ohjelman pressitilaisuudessa.

Leo-Pekka Tähti, 33, sai kutsun Mertaranta ja Legendat -ohjelman kuvauksiin viime keväänä. Osallistumista ei tarvinnut enää miettiä, kun Rion kisoihin valmistautuminen järjestettiin kuvausten yhteydessä.

Tähti on ollut julkisuudessa lähinnä voittojensa puolesta, ja uskallus heittäytyä ohjelman kuvauksissa mietitytti.

- Julkisuus voi olla mahdollisuus, mutta samalla se voi äkkiä kääntyä itseään vastaan. Pitkälti julkisuuteni tähän mennessä on liittynyt urheilu-uraani. Kun pärjää kisoissa hyvin, on julkisuus lähinnä positiivista, Tähti kertoo.

- Mertaranta ja Legendat oli vähän erilainen projekti. Kuvausten jälkeen ohjelmasta paistaa tyytyväisyys, sain avauduttua juuri sen verran kuin oli tarvekin. Kuvauksissa jokainen oli kyllä täysin oma itsensä.

Ehdokkuus Vuoden urheilijaksi

Tähti on toistamiseen ehdolla Vuoden urheilijaksi. Kelauksen aloittaessaan Tähti ei olisi uskaltanut edes haaveilla palkinnosta.

- Suomalaiselle paraurheilulle nimitykseni Vuoden Urheilijaksi olisi kova juttu. Ehdokkuuteni kertoo asenteiden radikaalista muuttumisesta. Hienoa, että ollaan nostettu kissa pöydälle taas kerran, Tähti sanoo.

- Jos en tule valituksi, Suomi ei ollut vielä valmis paraurheilijan valintaan. Neljä vuotta sitten Suomi ei ollut vielä valmis. Ei siinä mitään jos en tule valituksi, sitten jatketaan eteenpäin. Toivotaan ja katsotaan mitä Urheilugaala tuo tullessaan.

Mediassa Tähteä on kutsuttu "Suomen Usain Boltiksi". Tähti ottaa tittelin lähinnä huumorilla.

- Porissa minua kutsutaan "Porin Boltiksi.Tiettyjä yhtäläisyyksiä tietysti löytyy. Maailman nopein pikajuoksija ja maailman nopein pyörätuolikelaaja. Siinä mielessä voidaan samaistua toisiimme. Olen joskus poseerannut Usain Boltin kanssa yhdessä valokuvassa.

Koripalloa Espanjassa

Leo-Pekka Tähti viettää talvet perheineen Malagassa, jossa hän pelaa myös pyörätuolikoripalloa Espanjan pääsarjassa.

- Koripallo on hyvä vastapainolaji, se sopii talviharjoitteluun erittäin hyvin. Vietän suuren osan ajastani joukkueeni kanssa, olemme niin sanotusti naimisissa. Yhdistän koripallon ja kelausharjoittelun, mistä syntyy täydellinen yhdistelmä päälajiini kelaukseen, Tähti kertoo.

Näillä näkymin kelausura jatkuu vielä menestyksekkäästi, mutta uran loputtua Tähti voisi jäädä vielä koripallon pariin.

- Jos jossain skenaariossa kelausurani päättyisi, voisin kuvitella jatkavani koripallon parissa. Uskoisin voivani pelata koripalloa hyvällä tasolla vielä muutaman vuoden ennen paikkojen hajoamista.

Mertaranta ja Legendat -sarjan tuore kausi alkaa 24. tammikuuta TV5-kanavalla klo 21.00.

Lue myös: Hanna-Maria Seppälä: "Julkisuus aiheutti masennusta"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat