Varastettujen lemmenlukkojen arvoitus ratkesi Tampereella

16.06.2012 16:37 - Antti Granlund

Tampereella Patosillan kaiteista irrotettujen satojen lemmenlukkojen arvoitus on ratkennut. 

Asiasta ensimmäisenä kirjoittaneen Aamulehden mukaan asialla oli taiteilijaryhmä, joka irrotti lukot ja sulatti ne taidevalimossa metallikuutioksi. One Love -niminen ryhmä myös videoi tapahtuman. 

Kuutio on nähtävillä tänään avautuneessa nykytaiteeseen keskittyvässä Pirkanmaan Triennaalissa.

Temppu on herättänyt ristiriitaisen vastaanoton, sillä sadat pariskunnat olivat tarkoittaneet lukkonsa nimenomaan sillankaiteeseen rakkauttaan julistamaan, eivät osaksi nykytaideteosta.

Tampereen kaupunkin kannusti kiinnittämään lemmenlukkoja 

Lemmenlukko tai rakkauslukko on riippulukko, joka kiinnitetään sillan kaiteeseen symboloimaan rakkauden kestävyyttä. Ne ovat suosittuja etenkin Keski-Euroopassa, mutta tapa on yleistynyt myös Suomessa. Lukkoon kaiverretaan yleensä parin nimet tai nimikirjaimet ja vuosiluku, minkä jälkeen lukko ripustetaan sillan kaiteeseen ja avain heitetään veteen.

Tampereella lemmenlukkoja on kiinnitetty pääosin Tammerkosken yläjuoksulla sijaitsevalle Patosillalle. Lukkoja on myös muiden siltojen kaiteissa, mutta vähemmän. 

Tampereen kaupunki kertoi jo aikaisemmin, ettei se ole suursiivouksen takana, vaan että kaupunki on päin vastoin kannustanut lukkojen kiinnittämiseen. Asiaan on jopa pormestarin lupa.

Iskelmä - Aamulehti

Kilpailut

Uusimmat