Näin tunnistat kyttääjän - yhdeksän ominaisuutta

02.10.2012 10:12 - Antti Granlund

Läheisten ja vähän tuntemattomampienkin ihmisten elämän tarkkailu on muuttunut nettiaikana helpommaksi kuin koskaan. Listasimme yhdeksän kyttääjän ominaispiirrettä.

1. Puolison tekemisten seuraaminen
On luonnollista, että parisuhteessa elävät tietävät puolisostaan paljon enemmän kuin muista ihmisistä. Jos kuitenkin huomaat henkilön tietävän puolisonsa tarkat aikataulut, menemiset ja tulemiset viikosta toiseen, kiinnostus saattaa olla turhan suurta.

2. Työkavereiden tarkkailu
Työkavereistaan sairaaloisesti kiinnostuneen tunnistaa erityisen helposti silloin, kun yhteisöön saapuu uusi työntekijä. Osa ihmisistä näyttää tietävän henkilöstä viikossa jo melkoisesti: allergiat, koulutuksen, siviilisäädyn, harrastukset, ex-puolisot ja niin edelleen. Toki saattaa olla kysymys myös siitä, että henkilöt ovat ystävystyneet nopeasti - tai uusi ihminen on harvinaisen avoin.

3. Naapurien kyttääminen
Tämä on lajissaan jo klassikko. Naapurikyttääjän tunnistaa esimerkiksi tiuhaan heiluvista verhoista, olemattomien lehtien haravoinnista ja kerrostalojen rappuun jätetyistä lapuista. Naapurikyttääjät ovat useimmiten niin omistautuneita harrastukselleen, että heitä on mahdoton olla huomaamatta.

4. Kummallisten nippelitietojen hallitseminen
Osa ihmisistä näyttää tietävän kaveri- tai työporukkansa jokaisesta ihmisestä asioita, jotka eivät arkisessa kanssakäymisessä tule helposti esille. Joku petti vaimoaan vuonna 1996, jonkun vanhemmat kuuluvat pieneen uskonlahkoon, jotakuta kiusattiin edellisessä työpaikassa, eräs on tuomittu pahoinpitelystä. 

5. Tupakkarinkiin saapuminen - vaikka ei tupakoi
Työporukoissa tupakkatauolla jutellaan usein monista muistakin kuin työasioista. Jotkut ihmiset haluavat uteliaisuuttaan mukaan juttuihin, vaikka eivät sattuisikaan tupakoimaan. 

6. Sosiaalisessa mediassa roikkuminen
Facebook ja muut sosiaaliset mediat ovat uteliaille ihmisille kultakaivoksia. Yhteisöpalvelut ovat toki juuri kanssakäymiseen tarkoitettujakin, mutta jotkut ihmiset näyttävät tietävän kaveriensa jokaisen päivityksen - ja varsinkin muutokset parisuhde-statuksessa.

7. Ihmisten henkilökohtaisista asioista huolettomasti puhuminen
Kyttääjät alkavat pikku hiljaa tottua siihen, että he tietävät ihmistä mitä ihmeellisimpiä asioita, jopa niin paljon, että se alkaa tuntua heistä normaalilta. Jotkut ihmiset keskustelevat muiden ihmisten ominaisuuksista ja tekemisistä aivan kuin kaikki muutkin olisivat niistä tietoisia.

8. Ihmisistä puhuminen, kun nämä eivät ole läsnä
Tälle on olemassa suomenkielessä oma sanakin - juoruilu. Usein muita ihmisiä tarkkailevat henkilöt haluavat jakaa tietoa muiden samankaltaisten kanssa. Kyseessä on tutkimusten mukaan monimutkainen ja osin tarpeellinenkin sosiaalisen kanssakäymisen muoto.

9. Liiallinen kiinnostus entisiin työkavereihin
Vaikka työpaikoilla solmitaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, usein työkavereita yhdistävät vain samat olosuhteet. Jotkut ihmiset jäävät kuitenkin koukkuun toisten ihmisten elämään, että he ovat kiinnostuneita siitä senkin jälkeen, kun henkilö on poistunut yhteisöstä.

Lähteet: Allthetest.com, OkCupid.com, Gotoquiz.com

Kilpailut

Uusimmat