Unohdatko aina salasanasi? Ota käyttöön supersalasana!

26.06.2013 08:30 -

Yhä useammat nettipalvelut vaativat nykyään rekisteröitymistä. Tietoturvan vuoksi on hyvä käyttää joka palvelussa eri salasanaa, mutta niiden muistaminen saattaa olla vaikeaa.

Monet netinkäyttäjät ovat ratkaisseet salasanojen muistamisongelman käyttämällä samaa salasanaa kaikissa palveluissa. Siihen liittyy kuitenkin se riski, että jos salasana pääsee vuotamaan yhdestä palvelusta, se pitää sen jälkeen vaihtaa kaikista muistakin.

Toinen ratkaisu on, että käyttää eri palveluissa erilaisia mutta helposti muistettavia salasanoja, kuten "kissa" tai "musiikki". Tällaiset salasanat on rikollisten helppo murtaa. Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan salasanan olisi hyvä olla täyttä siansaksaa ja sisältää pieniä ja suuria kirjaimia sekä numeroita.

Ongelma ratkeaa niin kutsutulla supersalasanalla. Se on sellainen salasana, joka muuttaa muotoaan riippuen siitä, missä palvelussa sitä käytetään.

Supersalasanassa hyödynnetään nettipalvelun nimeä. Tarkoituksena on muodostaa eräänlainen resepti, jota seuraamalla syntyy oma salasanansa joka palveluun erikseen.

Supersalasana voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

Ensimmäinen kirjain pienellä + viimeinen kirjain isolla + ensimmäisen kirjaimen oikealla puolella oleva kirjain isolla + 8 + ensimmäinen vokaali isolla + ensimmäisestä vokaalista aakkosjärjestyksessä seuraava kirjain pienellä + konsonanttien määrä numerona

Esimerkiksi sähköpostipalvelu Gmailin salasanaksi muodostuu edellisellä kaavalla seuraavanlaiseksi:

Ensimmäinen kirjain pienellä: g
Viimeinen kirjain isolla: L
Ensimmäisen kirjaimen oikealla puolella oleva kirjain näppäimistöltä isolla: H
8
Ensimmäinen vokaali isolla: A
Ensimmäisestä vokaalista aakkosjärjestyksessä seuraava kirjain pienellä: b
Konsonanttien määrä numerona: 3

Salasana on: gLH8Ab3

Vastaavasti Spotifyn salasana samalla kaavalla olisi sYD8Op4 ja Huuto.netin salasana olisi hTJ8Uv4.

Huomaa, että salasanan keskellä esiintyy numero 8, joka on aina mukana palvelusta riippumatta. Tämä vaikeuttaa entisestään salasanan kaavan arvaamista.

Kuten edeltä voi huomata, jokaisen palvelun salasanasta muodostuu täysin omanlaisensa. Eri salasanoja ei kuitenkaan tarvitse muistaa ulkoa – riittää vain, että painaa supersalasanan kaavan mieleensä. Kun jossain palvelussa kysytään salasanaa, se on helppo tuottaa tutun kaavan perusteella.

Jos otat supersalasanan käyttöön, älä käytä edellä näytettyä esimerkkiä, vaan keksi oma "reseptisi". Voit hyödyntää muun muassa palvelun nimessä olevia kirjaimia, sanan tai tavujen pituutta, kirjainten paikkaa näppäimistöllä tai aakkosjärjestyksessä.

Kilpailut

Uusimmat