Opasta jälkikasvusi turvalliseen autoiluun - 3 ohjetta on yli muiden

30.06.2014 18:00 - Anna Hopi

Vanhemman velvollisuus on opastaa täysi-ikäistä jälkikasvuaan autolla ajamisessa. Nuori ei tarvitse saarnaamista, vaan ymmärtävää ja sallivaa suhtautumista.

Kun oma lapsi menee ensimmäisiä kertoja auton rattiin, hänellä on todennäköisesti autokoulun opettajan ohjeet mielessään. Toki isä ja äitikin ohjastavat nuorta parhaansa mukaan. Mutta miten saada oma 18-vuotiaansa kuuntelemaan?

1. Kommunikoi kärsivällisesti ja kevyesti. Opasta lasta sopivassa tilanteessa rennolla otteella esimerkiksi silloin, kun olette muutenkin autolla ajamassa kauppaan. Ota puheeksi rauhallinen ajotyyli ja anna vinkkejä omaan kokemukseen perustuen. Älä pelottele.

2. Aseta rajat auton käyttöön. Tiedät, mitä tapahtuu, kun ihminen nousee autoon väsyneenä, juopuneena tai vihaisena. Kerro lapselle, säännöt - eli koska äidin tai isän autoa on sopivaa käyttää. Jos lapsella on oma auto, tee selväksi hänelle se, ettei humalaisena lähdetä auton rattiin, eikä kaverinkaan anneta ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena.

3. Selitä tarkkaavaisuuden merkitys liikenteessä. Liikennesäännöt ja käytännöt eivät ole turhia ajaessa - niille on oma merkityksensä. Aina kaikki eivät noudata ajaessaan yleisiä tapoja, mutta niillä ja tilannetajulla pärjää pitkälle liikenteessä ja välttää mahdolliset vaaratilanteet paremmin. Pyydä lastasi olemaan koko ajan skarppina ja jättämään ajon väliin silloin, kun tämä ei ole mahdollista.

Lähde: Family Share.

Kilpailut

Uusimmat