HS: Kesämökillä kutsumattomia vieraita? Toimi mökkietiketin mukaisesti

15.07.2014 14:02 - Anna Hopi

Omalle mökilleen jokainen menee rentoutumaan, ja silloin ei välttämättä vieraita kaivata. Mökkietiketti kertoo, miten kylään tunkevista naapureista voi päästä eroon kohteliaasti.

Helsingin Sanomien artikkelissa tapakouluttajat Kaarina Suonperä ja Arja Porvali paljastivat parhaimmat vinkkinsä siihen, miten mökkeilyelämään tulisi suhtautua ja kuinka sen sosiaaliset kuviot sujuvat toisia kunnioittaen.

1. Voit yrittää kutsua itsesi sisään, mutta jos isäntäväki kieltäytyy, usko ensimmäisestä kerrasta. Reilua olisi soittaa ja kysyä etukäteen isänniltä, sopisiko mökillä piipahtaa grillailemassa. Isäntäväki voi koittaa sanoa sinulle ei siten, että alkaa kertoilla kiireitään.

2. Mökkivierailu voi kestää maksimissaan pari päivää (eihän sinne asumaan mennä!). Mökkivieraan täytyy muistaa, että suomalainen rakastaa omaa rauhaa. Jos joku päivämäärä sovitaan, lähtökassit pakataan sinä aamuna ja piste.

3. Tule tuliaisten kanssa. Jos viivyt parin tunnin ajan, ota kahvipaketti mukaan. Jos olet huomaavainen vieras, tuot mukanasi ruokakassin. Voit tiedustella isänniltä, mille olisi kysyntää. Vaikka mökin omistaja kursailisi, osta silti kunnolla ruokaa, että pidät hänet tyytyväisenä. Vie isännälle saunaoluet.

4. Mökkivieras tuo omat lakanat mukaan. Vaikka siellä olisi liinavaatteita, ylimääräisten peseminen tuottaa isäntäväelle liikaa töitä. Mikäli he eivät ole maininneet lakanoista mitään, ei niiden puuttumisesta sovi hermostuakaan.

5. Vieraat eivät ole töiden tekoa varten paikalla, mutta isäntäkään ei palvele. Sauna lämmitetään, ruoka laitetaan ja tistit tiskataan yhdessä. Lähtiessä vieras siivoaa jälkensä.

6. Uimaan voi mennä nakuna. Yleensä on erikseen miesten ja naisten vuorot, eikä uimapuvuille ole mitään virkaa. Jos vieras ujostelee, isäntien ei tarvitse.

7. Vieraat eivät lähde sooloilemaan ja tee katoamistemppuja. Saareen ei soudeta ilman, että isäntä tietää siitä. Yhdessä voidaan suunnitella kivoja aktiviteetteja.

8. Isäntäväki ei saa murjottaa. Jos vieraiden käytös häiritsee, niin aina voi kieltäytyä ottamasta heitä seuraavaksi vastaan.

9. Jos vieraat alkavat kiristää liikaa nuppia, tai paikalle tulee niin sanottuja kutsumattomia vieraita, voi heidät käskeä pois. Lähtöä voi hoputtaa muilla parhaaksi katsomillaan menetelmillä. Heidät voi esimerkiksi pyytää huussintyhjennystalkoisiin.

Kilpailut

Uusimmat