Murrosikäisen käyttöohje: Näin pärjäät oikuttelevan murkun kanssa!

16.07.2014 19:40 - Anna Hopi

Teini-ikä on haasteinen ikä, eikä vähiten tunnemyllerryksessä elävän nuoren vanhemmille. Murrosikäisen kanssa voi yrittää tulla toimeen muutamilla nikseillä.

Timo Parvelan kirjoittamassa Murrosikäisen käyttöohje: Kokemuksia perhearjen keskeltä -teoksessa ja aikanaan Meidän perhe -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan takuuvarmat murrosikäisen käyttöohjeet. Jos suhteesi omaan lapseesi jumpittaa paikallaan ja arki on pelkkiä paiskottuja ovia, kokeile alla olevaa niksikokoelmaa, joka on siis suora lainaus kyseisestä kirjasta.

1. Onneksi olkoon!

Olette pyyteettömästi ruokkineet, vaatettaneet ja kasvattaneet lastanne kolmetoista pitkää vuotta ja nyt se on kasvanut isoksi. Ainakin omasta mielestään. Jos häneltä kysytään, olette Te vastaavasti tuossa ajassa tyhmentyneet, vanhentuneet ja menettäneet täydellisesti tyylitajunne. On joka tapauksessa tärkeää, että tutustutte nyt huolellisesti seuraaviin ohjeisiin ja säilytätte ne myöhempää tarvetta varten. Lapsenne takuuaikahan on joka tapauksessa ummessa, joten sen palauttamisesta on turha enää haaveilla.

2. Käynnistäminen

Murrosikäisen herättämistä ei tarvitse varoa. Se on huonolla tuulella, herätettiinpä se miten tahansa. Niinpä suosittelemme ronskeja otteita. Vanha kunnon vesiämpäri olisi tietysti paras ja nopein ratkaisu, mutta koska vesikidutus ja sähköshokit on jostain käsittämättömästä syystä sanktioitu, suosittelemme peiton kiskaisemista korvilta. Jos kuitenkin haluatte todellisen pikaherätyksen, pohtikaa ääneen, kuinka saisitte siirrettyä tangolevykokoelmanne murkun mp3-soittimeen.

3. Kotityöt

Tieteellisesti ei ole voitu osoittaa, että murrosikäinen vapaaehtoisesti veisi roskat, tyhjentäisi astianpesukoneen tai imuroisi olohuoneen. Kyseessä on niin sanottu pallosalamailmiö: Monet ovat sellaisesti kuulleet, mutta pitävät todisteet puuttuvat. Jos kuitenkin haluatte käyttää murrosikäistänne myös kotitöihin, seuraava yleisohje voi joissakin tilanteissa toimia: Pyydätte murkkua siivoamaan huoneensa. Pyydätte uudelleen.

Palaatte puolen tunnin kuluttua, otatte pitkän ja epäsiistin tukan alta piilossa olleet nappikuulokkeet pois hänen korviltaan ja määräätte huoneen siivouksen kuukausirahojen menetyksen uhalla. Kuulette olevanne idiootti. Kuulette myös, kuinka kenenkään muun murrosikäisen vanhempi ei ole yhtä idiootti kuin Te. Sen lisäksi kuulette vielä kaikenlaista muutakin, mutta sisällöstä ei voi valitettavasti perhelehdessä varoittaa. Lopuksi siivoatte huoneen ja lupaatte teinille vielä viikkorahan korotuksen, jos hän suostuu mutisemaan edes tervehdyksen Seija-tädille, joka on tulossa jo tunnin kuluttua.

4. Vaatettaminen

Älkää! Mitä ikinä asiasta ajattelettekin, sillä ei ole mitän merkitystä. Vanhanaikaiset käsitteet kuten kumisaappaat, pipo ja lapaset ovat samankaltaisia kuin vaikkapa lyly, viikate ja maitolaituri sillä erotuksella, että kumisaappaat ovat nolommat, pipo sotkee tukan ja lapasissa ei ole keskisormea.

5. Yhteinen aika

Jos edes harkitsette yhteistä kauppamatkaa tai satutte muuten vain liikkumaan samalla paikkakunnalla murrosikäisenne kanssa, suosittelemme seuraavaa: Hankkikaa tekoparta ja kipa. Jos olette äiti, hankkikaa silti tekoparta ja kipa. Opetelkaa puhumaan sujuvaa jiddishiä. Mikäli Teidän on jostain syystä pakko mennä julkisilla paikoilla viittäkymmentä metriä lähemmäs murrosikäistänne, voitte teeskennellä olevanne harmiton turisti, joka kyselee lähintä synagoogaa.

Vaihtoehtoinen lähestymistapa on tietysti se, että laitatte yllenne mami- tai dädi -paidan ja yritätte halata teiniänne kevätjuhlassa onnitellaksenne häntä hyvästä todistuksesta. Tällä tavoin saatte hiljaisen loppuelämän, sillä Teille ei todennäköisesti puhuta enää koskaan. Ovien paiskominen on luku sinänsä.

6. Vianmääritys

Seuraavassa joitain yleisimpiä ongelmatilanteita ratkaisuineen.

Ongelma: Murrosikäinen hymyilee teille.

Ratkaisu: Tarkistakaa hänen taskunsa. Se ruskea kokkare ei ehkä ole suklaata.

Ongelma: Murrosikäinen kiittää ruuasta.

Ratkaisu: Annatte hänelle summan, jonka hän kohta pyytää.

Ongelma: Murrosikäinen sanoo rakastavansa teitä.

Ratkaisu: Soittakaa viipymättä hätänumeroon.

Kilpailut

Uusimmat