HS: Mistä tunnistat besserwisserin?

13.08.2014 14:26 - Anna Hopi

Ihmistyyppi on helppo tunnistaa. Kyseessä on kaveri, joka ei myönnä koskaan olevansa väärässä. Miten tällaisen ihmisen läheinen voi saada äänensä kuuluviin?

Totuus on, että erehtyminen on inhimillistä. Silti osa ihmisistä ei millään kykene myöntämään olevansa väärässä. Psykologi ja kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti Salla Saiho muistuttaa, että mustavalkoajattelu on opittua.

Siihen vaikuttavat esimerkiksi kasvuympäristön autoritäärisyys ja pitkään jyllänneet ajatusmallit. Jotkut eivät ole oppineet lapsuudessa erehtymisen ja anteeksipyytämisen mallia, vaan periksiantamattomuuden takana saattaa olla häpeää.

- Tässä on kyse opitusta, jäykästä ajattelutavasta, jota kutsutaan mustavalkoiseksi ajatteluksi. On normaalia luokitella asioita hyviksi tai pahoiksi, oikeiksi tai vääriksi, mutta liian jyrkkä luokittelu aiheuttaa riitoja. Liiallisen mustavalkoajattelun myötä henkilö asettuu herkästi puolustuskannalle ja toisia syyttäväksi, kertoi Saiho Helsingin Sanomille.

Mikäli lähipiiristäsi löytyy sinnikäs besserwisser, voit yrittää tuoda hänelle mielipiteesi rauhalliseen sävyyn esille. Joustavaa ajattelua pystyy harjoittelemaan, ja tätäkin asiaa voi esittää jäykistelijälle tyynesti.

Jos ihminen huomaa itse olevansa joustamaton "aina-oikeassa-olija", hän voi yrittää luopua mustavalkoisuudestaan ja omaksua uudenlaista ajatustapaa. Seuraavan lauseen omaksumisesta voi olla hyötyä: "Vaikka olisin joskus väärässä, se ei tee minusta muita huonompaa."

Kilpailut

Uusimmat