Tamperelaismies keskeytti kiusaamisen - kiitosta sataa presidenttiä myöten

27.08.2014 10:26 - Anna Hopi

Tamperelainen Juho Räty joutui sunnuntaina kiusaustapauksen silminnäkijäksi odottaessaan bussia Helsingissä. Passiivisen paheksunnan sijaan Räty päätti toimia, ja estää tapahtuman.

Juho Räty kirjoitti kokemuksestaan Facebook-päivityksen, joka on saanut tuhansia jakoja sivustolla. Aihe on herättänyt paljon huomiota ajankohtaisuutensa vuoksi. Tekstissä nuorukainen perustelee päätöstään toimia koskettavin sanoin.

- "Hiljainen hyväksyjä" - ehkä pahin kiusaamisen muoto. Seistä vieressä, tekemättä mitään, vaikka näkee toisen kärsivän. Muoto, jota olen halveksinut eniten. Päätin siis tehdä muutoksen toimintaani, astua pois hiljaisen hyväksyjän roolista

Rädyn teko on herättänyt jopa tasavallan presidentin Sauli Niinistön huomion. Hän kirjoitti tervehdyksensä Facebookissa.

- Kiitos, Juho Räty! Kerrot tapahtumasta bussissa; miten tunsit vastuuta ulkopuolisena auttaa porukan kiusaamaa poikaa. Muistit opetuksen ”hiljaisesta hyväksymisestä”, et hyväksynyt ja toimit. Tekosi on hyvä esimerkki ja opetus kaikille!

Iskelmälle Räty toi esille kannan, jonka mukaan kiusaamisen estäminen on kaikkien yhteinen vastuu.

- Sillä ei ole väliä, mitä ihminen tekee. Saman olisi voinut tehdä kuka tahansa, ja sillä on merkitystä, että ihminen uskaltaa mennä väliin ja puuttua asioihin. Mitä siinä menettää, jos yrittää puuttua?

Näyttelijänä ja tanssijana tunnettu viihdetaiteilija Sami Saikkonen liikuttui syvästi tapahtuneesta, koska hän on itse ollut aikanaan koulukiusattu. Hänellä olikin Rädylle kiitollinen ehdotus.

- Se kuulostaa todella tutulta, koska muistan yhden pienen Sami Saikkosen ja tilanteen vuosia sitten, jolloin kukaan ei puuttunut asioihin. Anteeksi, alan tässä itkemään itsekin. Halusin sanoa, että Juho jos pidät lentämisestä tai olet siitä kiinnostunut, haluan viedä sinut Malmin lentokentällä lentämään ja tarjoan siellä lounaan. Silloin kun olin vastaavassa tilanteessa toivoin, että joku olisi tehnyt tuollaista, kun sinä teit. Sun kaltaiset ihmiset muuttaa maailmaa, viestitti liikuttunut Saikkonen.

Kilpailut

Uusimmat