Kynttilät luovat valoa syksyyn - kiinnitä huomiota käyttöturvallisuuteen!

05.11.2014 09:53 - Anna Hopi

Suomalainen syksy ja talvi ei ole mitään ilman kynttilöiden luomaa tunnelmaa. Miten suomalainen käyttää kynttilöitä ja mitä tulee huomioida turvallisuusasioissa?

Moni käy talven mittaan viemässä läheisen haudalle kynttilän, minkä lisäksi kynttilöillä luodaan tunnelmaa talvikauden juhlissa ja trendisisustuksessa.

- Suomalaisille tärkeä perinne ovat hautakynttilät. Olemme hyviä hautakynttilöiden käyttäjiä - käymme haudoille ja muistelemme menneitä läheisiä. Suomalaiselle kynttilänpoltto on tärkeää ja olemme melko perinteisiä kynttilän käyttäjiä. Kun mietitään itsenäisyyspäivää, siellä on omat traditionsa. Laitetaan sinivalkoiset kynttilät ikkunalle, Havin tehdaspäällikkö Jarmo Hutri kertoi Iskelmälle.

- Nykyään kynttilät ovat nousseet tärkeiksi elementeiksi sisustuksessa. Laitetaan erilaisia hienoja värejä muun sisustuksen joukkoon. Palamatonkin kynttilä voi olla sisustuskynttilänä. Jouluna punainen, valkoinen, tummahko sininen toimivat. Eniten käytetään valkoisia antiikki- ja kruunukynttilöitä, jotka menevat hyvin erilaisiin kattauksiin. Pöytäkynttilöissä nähdään jouluna kausivärejä - jonain vuonna nähdään kuparia ja hopeaa.

Kynttilöitä polttavan on huomioitava myös turvallisuustekijät kotona. Tärkeää on esimerkiksi se, miten niitä asettelee ympäri huonetta.

- Jos perheessä on useampia henkilöitä, niin yhdelle voisi ainakin antaa sen vastuun, että tarkkailisi kynttilöiden tilaa. Alumiinikuoressa olevat pienet tuikut ovat hyviä, kun niissä on se kuori. Peruskynttilöiden alle tulee aina laittaa joku posliinilautanen, ettei palava kynttilä ole suoraan pöytää, hyllyä ja ikkunanlautaa vasten. Steariinin valuminen voi itsessään aiheuttaa vaikka mitä vaaratilanteita, Kertoi Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

- Niitä on ihan ok levitellä pitkin olohuonetta, kunhan vartioi. Kynttilöitä voi myös laittaa minimalistisesti yhteen paikkaan, jolloin niitä on helpompi vahtia, että miten ne palavat.

 

 

Kynttilän väri voi kertoa myös persoonallisuudestasi. Tee hauska värikynttilätesti täältä.

Kilpailut

Uusimmat