HS: Romanttinen viihde pitäisi kieltää - oletko samaa mieltä?

10.12.2014 19:26 - Anna Hopi

Helsingin Sanomien kolumnissa toimittaja Anna-Stina Nykänen kritisoi naisten suurkuluttamaa romanttista viihdettä siitä, että se luo ihmisille harhaanjohtavia mielikuvia parisuhteesta ja rakkaudesta.

Moni nainen on kasvanut romanttisen lukemiston, saippusarjojen ja rakkauselokuvien kanssa. Nyt väitetään, että romanttinen viihde pitäisi kieltää. Poikien väkivaltaviihde on saanut paljon huomiota tutkijoilta ja medialta - sitä pidetään yleisesti paheksuttavana viihteen muotona. Sen sijaan kukaan ei kiellä naisia katsomasta sykähdyttävän romanttisia tarinoita TV:stä ja elokuvista.

Pitäisikö?

Toimittaja Anna-Stina Nykänen kirjoitti Helsingin Sanomissa, että romanttiselle viihteelle pitäisi ainakin asettaa ikäraja. Miksikö? Romanttinen viihde on hänen mukaansa haitallisempaa ja tytöt on pelastettava.

"Miettikää. Väkivaltaviihde on kaukana meikäläisten arjesta, sen malleja aniharva ryhtyy soveltamaan. Romanttinen viihde tunkeutuu suoraan tosielämään. Siinä tutun näköiset miehet kehuvat ja kosivat juuri oikein sanoin. Ymmärtävät, kannustavat, jakavat tunteensa, ja oih, jos nainen typerehtii, mies vetää aina oikeasta narusta.

Näyttää todellisuudelta, mutta ei ole sitä. Mitä harhautusta.

Aina vain lauluissa täydellinen pari on löydettävä, rakas on ilma, happi, koko maailma – sinä vain, ei muuta muka olekaan!"

Romanttinen viihde aiheuttaa naisille vääriä odotuksia parisuhteesta. Nykänen viittaa tekstissä Väestöliiton tutkijan Osmo Kontulan Yksinäisyys-seminaarissa pitämään puheeseen, jossa hän sanoi naisten kokevan suurta yksinäisyyttä parisuhteessa. Tämä on täysin ristiriidassa odotusten kanssa. Miehille suhde on kuitenkin tärkeämpi, koska ilman sitä (vaikkapa eron jälkeen) he joutuvat helposti sosiaalisen hylkiön asemaan.

"Mitä suuremmat odotukset, sitä suurempi pettymys. Kontulan mukaan naisten odotukset ovat kasvaneet. Miesten eivät. Mistä kasvu johtuu, sitä Kontula ei sano. Minä syytän romanttista viihdettä. Ei kaikesta voi miehiä syyttää."

Tekstin mukaan parhaiten onnistuvat parisuhteet, joissa on vahva "me-tunne". Pari sitoutuu, antaa aikaa toisilleen, pitää yllä eroottista latausta, vaalii rakkautta, arvostaa toisiaan ja ajattelee samalla tavalla tulevaisuudesta.

Eikö yllä mainittu skenaario kuulostakin hieman romanttisen viihteen ideaalitilanteelta?

Lähde: Helsingin Sanomat.

 

Erään pariskunnan häät saivat romanttisen käänteen, kun taivaalle ilmestyi upea merkki kesken seremonian. Lue lisää täältä.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat