Joulu tuli taloon! Marttojen vinkit täydelliseen joulusiivoukseen

16.12.2014 09:32 - Anna Hopi

Suomalainen rakastaa hiljentyä jouluun ja loma-aikaan. Monelle kynttilöiden, perheajan ja hyvän ruoan täyttämät pyhät ovat keidas pitkän talven keskellä. Kuinka loihdit kodistasi jouluisan juuri omaan makuun sopivaksi?  

Marttaliiton näkökulmasta jokainen voi luoda itselleen omannäköisensä joulun esimerkiksi vanhaa ja uutta perinnettä yhdistelemällä.

- Meidän marttojen neuvonta ja tuki keskittyy siihen, että jokainen voi tehdä omannäköisensä joulun. Tänä päivänä se sisältää ehkä jotain lainattua, perinteitä menneestä. Moni perhe tai sinkkukin haluaa, että joulussa on jotain omasta lapsuudesta, joka sopii omaan suuhun tai kotiin. Vanhoja tapoja yhdistellään rohkeasti moderneihin tapoihin, kommentoi marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Iskelmälle.

- Ollaan huomattu ruokakursseilla, että samassa pöydässä on ehkä luomukalkkuna ja sushia. On muutamia perinneruokia tai ehkä yksi sellainen, joka tuo sen joulun tunnelman. Me kehotetaan kohtuudella miettimään, mikä sulle tuo joulun ja ostamaan sitten sellaisia asioita, joita syö, ettei tulisi paljon hävikkiruokaa. Tottakai sitä voi aina tuunata, ettei tulisi niin paljon biojätettä. Toivomme, että jokaisella olisi vuoden isoimpaan juhlaan ne perinteet ja ruoat, jotka on sinulle kuin nappi silmään.

Monelle saattaa stressiä tuottaa joulusiivon tekeminen, sillä aikaa ja voimavaroja perusteelliseen puunaamiseen ei välttämättä ole. Mikä neuvoksi?

- Ole kaikkea siivousta kohtaan uskollinen itsellesi. Jos et aio joulua viettää kaapeissa tai mattojen alla tai täydellisesti siivotussa kämpässä, niin tee tästäkin askareesta itsesi näköinen. Aloita siivous varhain, tee joka päivä jotain pientä mieluummin kuin valtava jättisiivous aatonaattona. Pieni freesaus kannattaa.

- Voit tuulettaa ikkunoiden kautta yleisilman ja vaihtaa petivaatteet. On kiva mennä saunan jälkeen puhtaisiin lakanoihin. Olohuone olisi hyvä siivota turhasta kamasta, että sinne mahtuu lahjoja ja voi ruoan jälkeen mennä yhdessä köllöttelemään. Muut huoneet voivat jäädä vähän vähemmällekin huomiolle. Kaapit ehtii siivoamaan keväälläkin.

 

Kerroimme taannoin 5 salaisuutta onnelliseen kotiin. Lue uutinen täältä.

Kilpailut

Uusimmat