Kyösti Mäkimattila oli joulupukkina alkoholistiperheissä: "Karuja kokemuksia"

18.12.2014 20:52 - Senni Loikala

Vuoden 2013 Tangokuningas Kyösti Mäkimattilan lapsuuden joulut olivat taianomaisia. Sen sijaan aikuisiällä tehdyt joulupukin keikat olivat välillä raskaita.

Kasvihuoneessa edessä aukesivat suuret joulutähti- ja hyasinttimeret. Kauas jatkuvat kukkaistutukset kuuluivat laulaja Kyösti Mäkimattilan, 38, lapsuuteen.

Vanhemmat kasvattivat ja myivät joulukukkia perheen maatilalla Ylänneellä, Turun tuntumassa. Ihmiset kävivät ostoksilla Mäkimattiloiden kotitalon yhteydessä olleessa myymälässä, jonne pääsi hipsimään sukkasiltaan.

- Myymälän oviaukon pieli oli kielletty paikka, missä tietenkin aina seisoskelin. Olin tiedonhaluinen; kuuntelin aikuisten jutut, ja ehkä kommentoinkin, Mäkimattila sanoo.

Yksi lapsuuden joulumuisto on jäänyt Mäkimattilan mieleen erityisen kirkkaasti. Kaksoissisko oli toivonut lahjaksi nukenvaunut, jotka vanhemmat olivat täyttäneet lahjapaketeilla. Joulupukki ei tullutkaan perinteisesti lahjasäkin kanssa.

- Vaunut olivat pienet ja joulupukki oli isokokoinen mies. Aattona sattui tulemaan lunta reilusti. Muistan hauskana näkynä sen, kun suuren pihamaan poikki pukki tuli vaunujen kanssa läpi lumihankien.

Jouluperinteet olivat tärkeitä Mäkimattilan lapsuudessa. Työkiireistä huolimatta vanhemmat valmistelivat juhlaa täydellä sydämellä.

- Enkelit ja tontut kuuluivat jouluihini. Myös lahjalistat katosivat oven takaa ja jännät jalanjäljet lähtivät metsän reunaan. Haluan säilyttää vieläkin joulussa leikin, taian ja mystiikan, kertoo Mäkimattila.

Joulupukkina alkoholistiperheissä

Nyt laulaja jatkaa perinteitä omassa perheessään, johon kuuluvat hänen vaimonsa lisäksi 3-, 6-, ja 8-vuotiaat tyttäret. Ennen joulua Mäkimattila ei kerkeä viettämään paljon aikaa kotona, sillä hän kiertää Joulumuistoni-levynsä tiimoilta konsertoimassa ympäri Suomen kirkkoja. Kiertueen aikana hän ehtii hankkia lahjoja läheisilleen.

- Paha iskä on ollut koko vuoden reissussa, joten täytyy antaa hyvitystä. Vaikka Korvatunturilta lahjat oikeasti tulevat ja aikuiset vaan auttavat, Mäkimattila sanoo.

Myös Mäkimattila on jo kirjoittanut joulupukille, mutta toiveita on vain yksi. Se on lepolesti, jolla hän saisi keikoilla käytettävät kengät pysymään hyvinä. Tänä jouluna hän tyytyy vain ottamaan paketteja vastaan valkoparralta, eikä itse pue pukin tamineita päälleen. Siitä hänellä nimittäin on kokemusta.

- Olin joulupukkina enemmänkin nuoruudessani. Suhtaudun siihen kunnioituksella; laitan jopa vähän valkoista kulmakarvoihin. Sattui kuitenkin muutama kokemus, kun tajusin olevani liian herkkis siihen touhuun.

Jos joulupukin kohde sattui olemaan perheessä, jossa alkoholistivanhemmat olivat kännissä, oli se rankkaa.

- Ne olivat karuja kokemuksia. Silloin ei joulumieltä irtoa, Mäkimattila kertoo.

Pakettien lisäksi Mäkimattilan nykyjoulussa on myös hengellisyys esillä.

- Olen kasvanut perheessä, jossa käytiin kirkossa ja lapset olivat pyhäkoulussa. Kyllä omassa perheessäni luetaan jouluevankeliumia ennen aterialle ryhtymistä.

Joulumuistoja syntyi kesällä

Joulumuistoni-albumi levytettiin viime kesänä Helsingin Punavuoren sykkeessä. Vaikka helteet ovat nyt muisto vain, silloin ne kuumensivat tuottaja Mika Toivasen studion saunaksi.

- Laitoimme verhoja ikkunaan, kynttilöitä palamaan, joimme glögiä ja söimme pipareita. Tottakai pitää tunnelmoida. Nämä laulut ovat soineet koko kesän päässäni, kertoo Mäkimattila.

Työnteko sujui joutuisasti, sillä kaksikolla oli selvä visio tulevasta levystä. Illan hiipiessä myös helteet hellittivät.

- Oli mukavaa, kun hiljaisina kesäiltoina saattoi olla ikkunat auki ja pystyi fiilistelemään ilta-auringon kajoa.

 

Seuraava artikkeli: Espanjan etelärannikon suomalaisyhteisö yllätti Kyösti Mäkimattilan

Kilpailut

Uusimmat