Iskelmän joulukuunnelma - Kuusikauppaiden jouluihme

23.12.2014 14:00 - Ari Ojala

Iskelmän toimitus ilahduttaa tänäkin vuonna joulukuunnelmalla. Eeva-Maria Liskon kirjoittama 'Kuusikauppiaiden jouluihme' -kuunnelman ensi-ilta on aatonaattona kello 21.00.

Iskelmän juontajien perinteinen joulukuunnelma ilahduttaa kuulijoita tänäkin vuonna. Työympäristö ongelmineen on tällä kertaa työnnetty syrjään ja joulu tuotu sinne missä se kaikkein oikeutetuimmin on: ihmisten koteihin. Joulutarinan näyttämönä toimii rivitalo, jonka asuntojen aikuisille asukkaille on kullekin annettu kannettavaksi yksi seitsemästä kuoleman synnistä tähän päivään päivitettynä.


- ”Joulun lähestyessä lapsia usein pelotellaan sillä, että tonttuja liikkuu ikkunoiden takana tarkkailemassa heidän tekemisiään. Sanotaan, että lapset jäävät lahjoitta, jos he käyttäytyvät huonosti. Mitä, jos tonttuja oikeasti olisikin olemassa? Mitä tontut näkisivät, jos ne lasten sijasta tarkkailisivatkin meitä aikuisia ja kurkistelisivat meidän tekemisiämme?”, kuunnelman käsikirjoittaja Eeva-Maria Lisko kysyy.


Viimeaikaiset lehtijutut, nettikeskustelut ja tv-uutiset eivät lupaa hyvää aikuisille. Kaupoissa ja kaupungilla kulkiessa kuulee ja näkee paljon sellaista mitä ei haluaisi, ja erityisesti joulun alla se tuntuu harmittavalta. Itsekkyys, kireä taloustilanne, kasvava huoli työpaikoista ja tämän päivän nuorille aikuisille leimallinen pinnallisuus nakertavat pohjaa joulun tunnelmalta.
- ”Harva meistä kovinkaan kipeästi tarvitsee yhtään uutta kodinkonetta, astiaa, korua tai vaatetta. Tavaroista, täydellisistä joulusisustuksista ja joulupöydän muotiherkuista viis, tärkeintä on yhdessä olo ja lämmin joulurauha. Jo tuhansia vuosia sitten kerrottiin tarinaa juhlasta, joka yhdisti ihmiset, eläimet, eri kansat ja kansanluokat kuninkaiden ja paimenten kerääntyessä samaan talliin aasien ja härkien kanssa. Tuossa juhlassa ei ollut kyse koristeellisuudesta tai lahjoista vaan toivosta ja rakkaudesta”, Eeva-Maria summaa.


Iskelmän tämänvuotisessa joulukuunnelmassa kaksi joulukuusikauppiasta kiertää satunnaisen rivitalon ovelta ovelle ja näkevät kierroksellaan kaikenlaisia aikuisia. Moni kakku päältä kaunis, komean näköinen talo ei taidakaan olla niin mukava paikka kuin miltä se ensi silmäyksellä näytti. Talon ovilla kuusikauppiaat kohtaavat vihaa, kateutta, ahneutta, himoa, ruokaongelmia, laiskuutta ja ylpeyttä. Ja masentavaa jouluvastaisuutta. Mutta kuten kunnon joulutarinaan kuuluu, on mukana joulun ihme, vanha rouva, joka joulua rakastaville on todellinen, mutta jää jouluun nuivasti suhtautuville näkymättömäksi.

Iskelmän joulukuunnelma - Kuusikauppiaiden jouluihme

ti 23.12. klo 21-22

ke 24.12. klo 07-08, 13-14 ja 19-20

to 25.12. klo 00-01, 09-10 ja 16-17

pe 26.12 klo 11-12 ja 20-21


34-vuotias Oulusta lähtöisin oleva Eeva-Maria Lisko on kirjoittanut lyhytproosaa eri nimimerkkien takana jo yli viidentoista vuoden ajan, esikoisteos Novellikokoelma Kahvila julkaistiin tänä syksynä. Nykyisin Tampereella asuva kirjoittaja haki inspiraation esikoiskirjansa tarinoihin kotikaupunkinsa kahviloista, istui, kuunteli ja katseli, ja loi tarinoita naisten elämästä. Kokoelman hauskat ja oivaltavat tarinat ovat helppoa luettavaa, mutta jäävät kytemään mielenperukoille saaden lukijan ajattelemaan tämän päivän ilmiöitä omakohtaisesti. Jokainen meistä tuntee jonkun novellien hahmoista, jos ei pistoksena itsessään, niin vähintään siskona, ystävänä tai työkaverina. Naisen elämän ei tarvitse olla täynnä uskomattomia onnistumisia tai kamalia onnettomuuksia ollakseen suurta draamaa, usein ihan tavallinen arki riittää.


Eeva-Marian radioon kirjoittamia kuunnelmia on päästy seuraamaan aiemmin Iskelmä- ja The Voice –kanavilla, ensimmäinen romaani julkaistaan vuonna 2015. Novellikokoelma Kahvila on saatavilla kirjakaupoista sekä netistä osoitteessa eevamarialisko.com

Kilpailut

Uusimmat