"Joulutähti, hyasintti, atsalea..." Hoivaatko joulukukkiasi oikein?

23.12.2014 15:04 - Rea Tallgren

Joulun kukkasuosikit saattavat voida hyvin pitkään niiden ostamisen jälkeen, jos osaat hoitaa niitä asiaankuuluvalla tavalla.

Suomalaisten suosimat joulukukat ovat helppohoitoisia. Alla olevien ohjeiden avulla pärjääkin varmasti.

Joulutähti

Joulutähti ei siedä kylmää ja vetoa, vaan pitää lämpimästä. Ikkunan läheisyyttä kannattaa siis välttää. Joulutähteä kastellaan säännöllisesti, ja aluslautaselle valunut vesi kaadetaan heti pois. Mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä joulutähden juuristo on herkkä liialliselle kastelulle.

Hyasintti

Hyasintin aukeaminen kestää muutamia päiviä. Jos kukkien avautumistahti vaikuttaa liian nopealta, hyasintit voi laittaa yön ajaksi viileään, pakkasettomaan paikkaan. Hyasintille ei kannata antaa liikaa vettä, jottei varsi veny. Jos varsi pääsee venymään liiaksi, se kannattaa tukea tikulla tai leikata maljakkoon.

Ritarinkukka

Kovin nuppuisen ritarinkukan avautuminen saattaa kestää jopa toista viikkoa. Kastelussa vesitilkka silloin tällöin riittää, mutta liiallinen vesi venyttää vain vartta turhaan. Ritarinkukkakin pitää viileästä ja valoisasta paikasta. Mikäli mahdollista, kasvin voi laittaa esimerkiksi yöksi viileään, jolloin kukinta säilyy pidempään. Jos varsi venyy liiaksi, sen voi joko leikata maljakkoon leikkokukaksi tai tukea kukkatikulla.

Atsalea

Runsaskukkainen atsalea nauttii reilusta kastelusta. Helpointa on upottaa atsalea ruukkuaan myöten pari kertaa viikossa vedellä täytettyyn ämpäriin ja antaa ruukun olla veden alla muutaman minuutin ajan. Se pitää myös sumuttelusta. Mitä viileämpää on, sen paremmin atsalea viihtyy ja sitä kauemmin se kukkii. Kotona se on hyvä sijoittaa valoisaan paikkaan.

Jouluruusu

Jouluruusu pitää viileästä, ja sitä täytyy muistaa kastella säännöllisesti. Ei kuitenkaan kannata kastella liikaa, sillä litimärässä kasvualustassa jouluruusun juuret saattavat tukehtua. Ylimääräinen vesi kaadetaan aluslautaselta pois. Jouluruusun kukinta kestää sitä kauemmin, mitä viileämmässä paikassa se on. Se viihtyy valossa.

Leikkokukat

Jouluisen leikkokukkakimpun suosikkeja ovat tulppaanit. Kotona varsista leikataan parin sentin pala pois ennen kimpun laittamista maljakkoon. Kääreenä oleva muovi kannattaa pitää päällä noin puolen tunnin ajan, jotta rentovartiset tulppaanit terhakoituvat pystyasentoon. Maljakon vesi vaihdetaan parin päivän välein, ja samalla varsiin voi leikata uudet imupinnat. Tulppaanimaljakkoa ei kannata täyttää ääriään myöten vedellä, sillä silloin tulppaanien kukkavarret venähtävät helposti.

Kilpailut

Uusimmat