Näin Lauri Tilkasen ja Krista Kososen elokuvakemia toimii Kätilössä - katso video

01.09.2015 08:00 - Anna Hopi

Kätilö-elokuva käsittelee Suomen historiassa syrjään jäänyttä Lapin sotaa, jossa tunteet kuumenivat ja rakkaus leiskui Kososen esittämän Helenan ja Tilkasen tulkitseman Johanneksen välillä.

Antti J. Jokisen ohjaaman Kätilön pääosissa näyttelevät Lauri Tilkanen ja Krista Kosonen. Rakastavaisia, suomalaista Helenaa ja saksalaista sotilasta Johannesta näyttelevä parivaljakko sai ohjaajan mukaan parhaan irti roolisuorituksistaan. Elokuvaa kuvattiin viime kesänä ja syksyllä Suomen Lapissa, Pohjois-Norjassa, Liettuassa ja Etelä-Suomessa.

Mistä kansainvälistä huomiotakin niittänyt elokuva sitten kertoo? Kätilö on rakkauselokuva, joka on asetettu erityisiin Lapin sodan historiallisiin kehyksiin. Moraalinen ja humaaninen asetelma on poikkeuksellisen vahva, sillä rakkaustarinaan siivilöityy niin natsi-ideologiaa kuin sotavankien epäinhimillistä kohteluakin. Elokuva tematisoi nimihenkilön kokemaa niin vahvaa rakkautta, että moraalin ja omantunnon käskyt ja kuiskaukset sivuutetaan.

"Lopulta hyvyys voittaa pahan"

Vikasilmäksi haukuttu kätilö Helena rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannes Angelhurstiin, jolle nainen on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Tarinan tapahtumat paikantuvat lähinnä Petsamon Parkkinaan, Titovkan vankileirille sekä niin sanotulle Kuolleen miehen vuonolle, syrjäiselle ja kirottuna pidetylle paikalle, jonka tarkkaa sijaintia Jäämerellä ei voi määrittää.

Elokuvassa tulevat esiin historiankirjoista tutut Operaatio 1005, vangeilla tehdyt kokeet ja vankileirin käytännöt. Johanneksen henkilöhistorian kautta avataan myös näkymää syyllisyyden raastaman sotilaan sieluun. Kaikki keskushenkilöt kamppailevatkin omalla tavallaan menneisyyden kanssa. Rakastamalla väkevästi ei historiaa voi poistaa, ei edes unohtaa; mutta lopulta hyvyys voittaa pahan.

Katso Tilkasen ja Kososen yhteiskohtaus alta.

Tilkasen ja Kososen ohjella elokuvassa nähdään Suomen eturivin tähtiä, kuten Tommi Korpela, Pirkka-Pekka Petelius, Elina Knihtilä, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen ja Johannes Brotherus.

Kätilö-elokuva perustuu Katja Ketun palkittuun, samannimiseen menestysromaaniin. Antti J. Jokinen on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Katja Ketun kanssa. Solar Filmsin elokuvan tuottavat Markus Selin ja Jukka Helle. Elokuvan levittää Nordisk Film.

Kätilö-romaanista on julkaistu juuri uusi, elokuvakantinen pokkaripainos.

Kansainvälinen kiinnostus herännyt Kätilön suuntaan

Solar Filmsin Kätilö-elokuva on valittu juuri Montrealin arvostetun kansainvälisen elokuvafestivaalin ohjelmistoon. Elokuva osallistuu festivaalin Focus on World Cinema –sarjaan englanninkielisellä nimellään The Midwife. Vuonna 1977 perustettu Montreal World Film Festival eli Montreal International Film Festival on Kanadan vanhin kansainvälinen elokuvajuhla sekä suurin kilpailun sisältävä elokuvafestivaali Pohjois-Amerikassa.

Montrealin elokuvajuhlat on jo toinen A-listattu elokuvafestivaali, mihin Kätilö osallistuu. Elokuva kilpaili kesäkuussa niin ikään A-listatun Shanghain kansainvälinen elokuvafestivaalin pääkilpasarjassa, jossa Krista Kosonen voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon. Samaan arvostettujen elokuvafestivaalien sarjaan kuuluvat myös Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlat.

Kilpailut

Uusimmat