Viivi Avellán Annalle: Synnytyspelko toi kauhun hetkiä raskausaikana

29.10.2015 13:33 - Anna Hopi

Vasta äitiys sai Viivi Avellánin jättämään taakseen pinnalliset ihmissuhteet.

Juontaja-toimittaja Viivi Avellán tunsi olevansa nainen isolla N:llä vasta, kun piteli sylissään ensimmäistä lastaan. Nyt hän odottaa jo toista tulokasta - yhtä peloissaan kuin ensimmäiselläkin kerralla. Avellánia jännittää eri toten synnytys.

- Ajatus synnyttämisestä on kauhistuttanut minua aina, mutta pari vuotta sitten, esikoista odottaessani, pelko kehittyi vähitellen pahemmaksi ja kasvoi sitä fobiamaisemmaksi, mitä pidemmälle raskaus eteni, kertoi nainen Anna-lehden haastattelussa.

Neuvolassa hän sai kuulla, että meneehän pelko ohi, ja asia on aivan normaali. Avellánilla pelko meni pidemmälle: raskaus tuli uniin ja kasvoi painajaisiksi. Hän meni lopulta psykologin vastaanotolle ja valmennuskursseille.

Hän käveli psykologin kanssa synnytysosastolla hälventääkseen pelkoaan. Vastaan tulikin hoitaja, joka kantoi veristä vastasyntynyttä sylissään. Viivi pyörtyi lattialle.

Avellánin ensimmäinen lapsi tuli maailmaan sektiolla. Äitiydessä haastavaa oli imetys, mutta heti kun rintamaito loppui, olo parani.

- Tätä ei saisi sanoa ääneen, mutta ainakaan minä en ole ollut odotus- ja imetysaikanani aivan täyspäinen työntekijä. Olen paljon hitaampi ja tasaisempi, ja se näkyy myös töissä. /.../ Lapsen hankkiminen verottaa melkoisesti naisen voimia ja työkykyä, kommentoi Viivi.

Kun Avellán piti esikoistaan sylissään, hän tunsi vihdoin olevansa nainen. Pinnalliset ihmissuhteet jäivät taakse Toinen raskaus on tehnyt Viivin olon naiselliseksi, vaikka olo onkin ollut uupunut.

- Ensimmäisellä kerralla minulla oli enemmän henkistä pahoinvointia, pelkoa, mutta nyt päällimmäisenä ovat olleet väsymys ja kivut.

Lähde: Anna.

Kilpailut

Uusimmat