Yön ex-rumpali Pariisin kauhuista: "Ihmiset toimivat solidaarisesti ja auttavat toisiaan"

14.11.2015 15:01 - Anna Hopi

Muusikko Antti Mäkinen uskoo, että vallitsevasta hätätilasta huolimatta Pariisissa täytyy yrittää elää normaalielämää.

Pariisissa tehtiin perjantai-iltana ainakin kahdeksan iskua, joissa sai surmansa 150 ihmistä ja haavoittui 200 ihmistä. Bataclan-konserttisalissa ammuttiin sata ihmistä. Paikka on tuttu Yö-yhtyeen entiselle rumpalille Antti Mäkiselle, joka on asunut Pariisissa jo vuosia.

Hän oli metrossa Bataclan-salin lähellä, kun murhenäytelmä käynnistyi. Mies meni suorinta tietä kotiin, eikä ole vielä poistunut sieltä.

- Meitä käskettiin pysyä sisätiloissa. Paikan päällä saa vähän tietoa asioista. Tieto kulkee Facebookissa ja suusta suuhun. Suomen uutisissa tiedetään enemmän. Olen kuitenkin kohta lähdössä treeneihin, kertoo Mäkinen, vaikka hän myöntääkin, että kotoa lähtö pelottaa.

- Täällä voi tapahtua mitä vaan missä vaan. Pelon kanssa oppii elämään. Minulla on jazz-konsertti tiistaina venäläisen pianisti Kirill Zaborovin kanssa. Viimeiset harjoitukset ovat tänään. Olen sitä mieltä, että normaalielämään on palauduttava.

"Kadulla on sotilaita rynnäkkökivääreiden kanssa"

Mäkinen uskoo, että paikan päällä pärjää järkeä käyttäen.

- Olen hälyttyneempi ja seuraan ihmisten reaktioita enemmän. On selvää, etten voi hengailla tietyissä paikoissa ollenkaan.

Hätätila on koskettanut muusikon tuttuja. Eräs Mäkisen ystävä oli Bataclan salissa ammuskelujen aikaan, mutta pääsi takahuoneen takaoven kautta pakoon.

- Toinen ystäväni taas asuu alueella ja hän oli ottanut yöllä koko asuntonsa täyteen ihmisiä. Hän soitti ja kysyi, olenko kunnossa. Ihmiset toimivat solidaarisesti ja auttavat toisiaan.  On hyvin vaikea ymmärtää kokonaisuutta, sanoo mies.

Miehen ikkunasta näkyy autio ja surullinen näky.

-Korttelissa on uskonnollinen keskus, jossa on kolme-neljä sotilasta rynnäkkökiväärin kanssa joka päivä. Nyt kadulla on heitä enemmän ja tavalliset ihmiset ovat sisällä. On pyhäpäivän fiilis, kun on niin autiota.

"En mieti paluuta Suomeen"

Mäkinen toimi Yön rumpalina vuosina 2002-2006. Hän on asunut jo useamman vuoden Ranskassa ja opettaa paikallisia lyömäsoittimien käyttöä. Vaikka tilanne on karmiva, hän ei suunnittele paluuta Suomeen.

- Aikaisemmin mietin paluuta Suomeen. Tällä hetkellä en. Kaikkeen turtuu, ja niin on käynyt tälle ajatuksellekin. Ihmisen täytyy pitää huolta omasta elämästään ja tavoitteistaan. Olen asennoitunut niin, että olen täällä, kertoo Mäkinen.

- Kyllä sitä punnitsee mielessään, että onhan tämä Pariisi pääkallopaikka. Tämä on vasta alkua. Täällä alkaa tapahtumaan enemmän ja enemmän asioita. Tämä ei jää tähän.

Paikalliset elävät Mäkisen mukaan epätietoisuuden tilassa. Iskujen tekijäksi on ilmoittautunut ISIS, mutta haastattelun teon aikaan Mäkisellä ei ollut asiasta mitään tietoa.

- Täällä ei ole mitään tietoa, kuka on tekijä. Meille ei ole tiedotettu mitään.

Kilpailut

Uusimmat