Kehitä lasta joululahjoilla - valitse ikäkaudelle sopivimmat lelut

03.12.2015 10:55 - Anniina Ojutkangas

Oletko kuullut näitä sanontoja? “Lapsi on terve, kun leikkii” tai “leikki on lapsen työtä”?

Molemmissa sanonnoissa piilee totuuden siemen. Leikki on lapselle luonnollinen tapa oppia ja hahmottaa maailmaa. Leikkiminen kehittää lasta kognitiivisesti, emotionaalisesti ja sosiaalisesti, ja sen avulla lapsi hahmottaa itsensä suhteessa muuhun maailmaan.

Parhaiten tuet lapsen kehitystä tarjoamalla ikäkaudelle sopivimpia leluja, joiden avulla lapsi voi kehittää juuri niitä taitoja, joita hän parhaillaan muutenkin opettelee.


0-6 kk

Vastasyntynyt ei leluja tarvitse, mutta nauttii värikkäiden mobileiden katselusta. Jo parin kuukauden iässä vauva alkaa harjoittelemaan motorisia taitojaan. Kääntymistä selinmakuulle ja takaisin on mukava harjoitella pehmeän maton päällä noin 4 - 6 kuukauden ikäisenä. Lelut ja leikkimatot, joissa on paljon kiinnostavia värikkäitä osia, aktivoivat lasta tarttumaan. Ensimmäisten hampaiden tehdessä tuloaan kutisevia ikeniä on kiva hieroa puruleluilla.

Rätt Start Nordic Light -mobile 59,90e, Skiphop ABC-leikkimatto 119e, Fisher Price Musical Teether Keys, 17,90e, Ellos


7-12 kk

Voi niitä vanhempia, joiden lapset lähtevät yrittämään nousemista heti, kun se fyysisesti on mahdollista, eli noin 9 kuukauden iässä. Ensiaskeleita on turvallista ottaa kävelyvaunun kanssa. Tavarat pysyvät jo hyvin käsissä, niitä tarkastellaan ja esitellään ylpeänä. Ja tietysti maistellaan.

Skip Hop pöllöhelistin 19,90e, Fisher Price koottava toukka 19,90e, Brio kävelyvaunu 47,90e, Ellos


1-2 v.

Lapsen täyttäessä vuoden, on vauvavaihe virallisesti ohi ja taaperovaihe alkaa. Haikeaa, mutta samalla jännittävää! 1-2 -vuotiaat leikkivät jo hieman itsekseenkin ja kokeilevat kaikkea uutta uteliaisuudella. Samalla opetellaan puhumaan, sana kerrallaan. Asioiden nimeäminen on askel kohti kokonaisia lauseita. Liikuntakyky ja motoriset taidot kehittyvät hurjaa vauhtia niin, että vanhemmilla saattaa olla vaikeuksia pysyä perässä. Palikkaleikit ja nuppipalapelit kehittävät hienomotoriikkaa ja hahmotuskykyä.


Micki kirjainpalikat 24,90e, Kids Concept Pumpkin -aktiviteettilauta 16,90e, Brio magneettijuna 24,90e, Ellos


3-5 v.

Vähitellen leikkeihin tulee mukaan enemmän mielikuvitusta. Kuvittelu- ja roolileikit lisääntyvät, ja lapsi jaksaa keskittyä satujen kuunteluun entistä kauemmin. Piirtäminen ja askartelu kehittävät silmän ja käden yhteistyötä. Tasapainoa voi  kehittää hyppimällä ja yhdellä jalalla seisomalla. Potkulautailu ja pyörällä ajo alkavat kiinnostaa ja sujuvat päivä päivältä paremmin.

Micki Pepin vaatteet, 36,90e, Micki kokkiasu 29,90e, Micki piirustustaulusetti, 26,90e, Stiga lumipotkulauta 44,90e, Ellos


6-8v.

Motoriikka ja kärsivällisyys riittävät jo pientenkin tavaroiden käsittelyyn. Esikoululaisen ja koululaisen ajattelutoiminnot kehittyvät, ja itseä ja kavereita on hauska haastaa pelien avulla. Oivalluksista saa onnistumisen tunteita, mutta myös häviämistä on tärkeää harjoitella. Taikatemppuja opettelemalla kehittyy niin kärsivällisyys, hienomotoriikka kuin ajattelukin.

Monopoly Junior 27,90e, Egmont Kärnan 125 Trick Simsalabim taikurilaatikko 34,90e, Lego Friends esiintymislava 54,90e, Lego City Police Takaa-ajo helikopterilla, Ellos


8-12 v.

Murrosiän merkkejä saattaa olla jo ilmassa, ja ylimääräistä energiaa on hyvä purkaa liikuntaan. Lapsi osaa suunnitella toimintansa ja tietää usein tarkasti mitä haluaa. Sopivin harrastus löytyy kokeilemalla. Mielikuvitusleikit kiinnostavat yhä, ja lapsi saattaa rakentaa vaikkapa legoista kokonaisen maailman, johon uppoutuu päiväkausiksi.

Stiga Minisukset 19,90e, Stiga Snowrocket Fishtail 27,90e, Lego Elves Airan Pegasos-retki 44,90e, Lego Starwars Imperiumin joukkojenkuljetus 17,90e, Ellos


Yli 13v.

Teini-ikäisille ja sitä vanhemmille lapsille varma lahja löytyy viihdelektroniikasta. Tabletit, kannettavat tietokoneet, pelikonsolit ja älypuhelimet löytyvät varmasti lähes jokaisen teinin toivelistalta. Aloitteleva rokkitähti voi aloitella uraansa kitaralla.

Apple iPad Mini 16Gt 349e, Trust GXT 249 Gaming Headset/Mouse 44,90e, Kitara 69,90, Ellos

 

 

Lähde: www.ellos.fi ja www.mll.fi/vanhempainnetti/

Kilpailut

Uusimmat