Kuva: Tiina Svensk

Jonna Järnefelt neuvoo eronneita: "Et voi roikkua toisessa ja odottaa, että hän pelastaisi sinut"

12.08.2016 11:15 - Tiina Svensk

Syksyn TV-uutuudessa Jonna Järnefelt nähdään eron runtelemana perheenäitinä. Näyttelijä kertoi Voicelle kuvausten olleen hieno kokemus.

Johanna Vuoksenmaan ohjaamassa Ex-Onnelliset sarjassa nähdään syksyllä myös Jonna Järnefelt, 51, joka näyttelee eron runtelemaa hammaslääkäriä, jonka tilanteen kehittymistä ja muutosta katsoja pääsee seuraamaan ohjelman aikana.

Jokainen oppii erosta omalla tavallaan

Järnefeltillä itsellään ei ole kokemusta avioerosta, mutta Ex-Onnelliset sarjan aihe on silti tuttu. Näyttelijän omat vanhemmat erosivat Järnefeltin ollessa vielä lapsi, joten hän on saanut seurata eroa myös erittäin läheltä.

- Olen kuitenkin todella kiitollinen vanhemmille siitä, että he eivät koskaan haukkuneet toisiaan minun läsnäollessa. Sain pitää puhtaan suhteen molempiin ja lopulta myös uusioperheen, Järnefelt muistelee lapsuuttaan Voicen haastattelussa. 

Järnefelt summaa myös oppineensa eroprosesseista paljon kokemustensa ansiosta.

- Jokainen eroprosessi on ihan omanlaisensa, siinä on kenenkään ihan turha tulla sanomaan, että mitä kriisissä kannattaa tehdä.

Näyttelijä kertoo, ettei Ex-Onnelliset sarjan kuvaukset olleet hänelle terapeuttinen kokemus, vaikka etenkin lasten näkökulman vahva läsnäolo Järnefeltiä koskettikin. Hänen haluaakin muistuttaa, että kaikki erossa tapahtuvat aikuisten asiat ovat samalla myös lasten asioita.

Ratkaisut on löydettävä itse

Vaikka Ex-Onnelliset onkin suunnattu aikuiskatsojalle, voi ohjelmaa Järnefeltin mukaan katsoa koko perheen kanssa.

- Aikuisten suhdekiemurat eivät välttämättä kuitenkaan pieniä kiinnosta, mutta aikuisille tekisi hyvää katsoa lasten näkökulmaa ohjelmasta, näyttelijä ehdottaa.

Katsoja käykin sarjan parissa läpi Järnefeltin mukaan paljon vahvoja tunteita. Ex-Onnelliset luo hänen mukaansa armollisuuden tunnetta ja lupauksen siitä, että toivoa on. Näyttelijä korostaa myös oivallusta, joka tulee erilaisista eroprosesseista.

- Voit lukea kasapäin oppaita, mutta sinun täytyy asiat itse kuitenkin ratkaista. Kaikki ratkaisut on itsessä ja omassa taustassa, Järnefelt aloittaa.

- Pitää ottaa vastuu omasta elämästään: et voi roikkua toisessa ja odottaa että hän pelastaisi sinut. Pitää parantaa itse itsensä, hän päättää oman ajatuksensa eroamisesta. 

Lapsilta voi oppia paljon

Uuden sarjan kuvaukset tuntuvat antaneen paljon myös kokeneelle näyttelijälle, ja Järnefelt hehkuttaakin näyttelijäjoukon lahjakkaita lapsinäyttelijöitä. Hänen mukaansa lasten älykkyys tuli sekä kuvauksissa että sarjassa loistavasti esiin.

Olin häkeltynyt siitä, miten loistavia lapsinäyttelijöitä meillä on. Se herättää ajattelemaan.

Järnefeltin mukaan lapsilta voi oppia paljon myös oikeassa elämässä. Lasten maailmasta riittää ammennettavaa.

- Lasten maailma on erittäin monisäikeinen eikä ollenkaan yksinkertainen. Aikuiset usein tekee sen virheen, että näkee sen jotenkin palikkatestinä.

Haastattelun näyttelijä päättää oppeihin, joita nimenomaan lapsia seuraamalla on oivallettu.

- Lapset ovat niin vilpittömiä, eivätkä ne pelaa tai manipuloi ihmisiä. Heiltä voi oppia suoraa kontaktia omiin reaktioihin.

Lue myös: Uutuussarjan ohjaaja lupaa vertaistukea eronneille: Ex-Onnelliset tuo iloa, naurua ja rakkautta

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat