Pikku Kakkonen täyttää tänään 40 vuotta - tarina Ransun syntymisen taustalla yllättää

11.01.2017 09:45 - Rea Haverinen - Luettu 299 kertaa

Ransua ennen Pikku Kakkosessa oli vahtikoira Jaska, mutta mitä Jaskalle tapahtui ja miten juuri Ransu päätyi Pikku Kakkoseen? Mies Ransun äänen takana, Pertti Nättilä, kertoo.

Pikku Kakkonen täyttää  tänään, 1. tammikuuta 2017, 40 vuotta. Pertti Nättilä on yksi niistä ihmisistä, jotka olivat sarjan syntymisen takana 70-luvulla. 

- Silloin pyöri sellainen ohjelma kuin Tenavatuokio, ja se oli englantilainen formaatti. Me ajattelimme, että olisi mukava saada tilalle täysin kotimainen homma. Toimituksessa lähdimme miettimään omaa ohjelmaa ja sitä mietittiin vuoden verran. Ja sitten 11.1.1977 se pamahti maailmalle, Nättilä muistelee Radio Novan Aamun Aki Linnanahteelle ja Minna Kuukalle

- Ei silloin alussa osannut ajatella, että 40 vuotta menee näin komeasti, mies hymyilee. 

Nättilän ääni on tuttu kaikille Pikku Kakkosta katsoneille: Nättilä nimittäin on mies myös kulttihahmo Ransun takana. 

- Ransu syntyi, kun juontajalle tarvittiin apulainen Pikku Kakkosen alkuaikoina. Siinä oli ensin sellainen sorminukkekoira Jaska, mutta todettiin, että se on vähän liian pienenkokoinen juontajan avuksi ja kuvallisestikin vähän hankala. Tilasimme sitten Sysmästä Eeva-Liisa Holma-Kinnuselta nukke, jota hän sanoo artikulaationukeksi. Sieltä tuli pari kaveria katsottavaksi ja kuvaruudussa todettiin, että Ransun värit olivat jotenkin sopivat asusteita myöten.

- Siitä se lähti sitten, vaihdoimme sorminuken Ransuun. Kerroimme sitten, että Jaska lähti Pohjanmaalle maalaistaloon vahtikoiraksi ja sen tilalle tuli Ransu-serkku. Sen takia teimme siitä sukulaisen, kun oli vähän samanlainen ääni, Nättilä selittää. 

Nättilä oli itse TV2:lla lastentoimituksen päällikkö, mutta Ransu työllisti miestä myös paljon. 

- Se oli mukava harrastus toimistotöiden lisäksi, Nättilä sanoo. 

Vaikka Ransu onkin jo hyvin pitkälti eläkkeellä, saivat Aki ja Minna haastattelun lopuksi puhelimen päähän myös koiraherran itsensä, jonka he herättivät kesken aamutorkkujen. Kuuntele Nättilän ja Ransun haastattelu yltä. 

Pikku Kakkosen juhlia vietetään virallisesti ympäri Suomen klo 14.30, ja siihen voi osallistua sosiaalisen median välityksellä. Katso juhlan Facebook-sivuilta tarkemmat ohjeet.

Kuuntele Radio Novan Aamua arkisin klo 6-10. Liity Radio Novan Aamun Facebook-ryhmään tästä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat