Kuva: Senja Rapila

Tommi Korpela joutui hyvästelemään kollegansa Ikitie-elokuvan kuvauksissa: "Ainutlaatuinen ihminen"

18.10.2017 14:00 - Reija Saarinen

Ikitie kertoo karun puolen suomalaisesta historiasta.

Tommi Korpela, 49, nähdään pääosassa tuoreessa Ikitie-elokuvassa, joka kertoo karun, joskin melko tuntemattoman puolen suomalaisesta historiasta. Siinä seurataan Amerikasta takaisin Pohjanmaalle muuttaneen Jussi Ketolan elämän karuja vaiheita, jotka vievät miehen rajan taa, Neuvostoliittoon.

Yhdessä vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden amerikkalaisten kanssa Ketola rakentaa työläisten paratiisia, joka muuttuu kuitenkin painajaiseksi presidentti Stalinin vainojen myötä.

Vaikeinta elokuvan tekoprosessissa oli Korpelan mukaan juuri sen tuntemattomuus. Miten saada ihminen uskomaan näkemäänsä?

- En itsekään tiennyt noista tapahtumista juuri mitään. Lapuan liikettä koskevat asiatkin käytiin historian tunneilla todella nopeasti läpi, Korpela toteaa Voice.fin:n haastattelussa. 

- Yksi suurimmista haasteista olikin se, että miten tarina saadaan rakennettua niin, että katsoja uskoo sen todeksi. Tarina on kuitenkin monessa mielessä todella käsittämätön. On vaikea ymmärtää, että lähihistoriassamme on ollut tuollainen koneisto, joka on mahdollistanut moisen elämän.

Korpelan mukaan rooli itsessään oli kuitenkin kaikkea sitä, mitä näyttelijä voi toivoa.

- Ikitien tekeminen oli todella mukavaa. Rooli oli todella monitasoinen. Oikeastaan näyttelijä ei voi enempää edes vaatia.

"Kaupunkilaispoika"

Korpelan roolihahmo Ketola on pohjanmaan poika, joka on tehnyt koko ikänsä fyysistä työtä. Hänen historiaansa liittyy kuitenkin Yhdysvalloissa vietetty aika, minkä vuoksi Korpelankin täytyi panostaa kielitaitoonsa.

- Harjoittelin englantia opettajan kanssa, että saisin siihen sellaista aitoa jenkkiaksenttia. Pyysin häntä sekä erästä ystävääni lukemaan vuorosanani nauhalle ja sitä sitten kuuntelin ja opettelin painotuksia.

(kuva: Senja Rapila)

Vaikka Korpela ja Ketola ovat monella tapaa erilaisia, löysi Korpela hahmosta myös jotain samaistuttavaa. Kuten pitääkin.

- Aina on hyvä löytää jotain, että saa kiinnitettyä itsensä rooliin. Meissä samaa on ehkä se rahallisuus, harkitsevaisuus sekä itsepäisyys. Itse olen kuitenkin ihan kaupunkilaispoika, joka on aika arka koirien ja hevosten kanssa. Siksi pitikin vähän tehdä töistä, että uskalsi heilua näiden eläinten kanssa kuvauksissa, Korpela naurahtaa.

"Pidin hänestä kovasti"

Elokuva kuvattiin Virossa ja mukana oli myös virolaisia näyttelijöitä. Yksi heistä oli kotimaassaan ja Venäjällä todella tunnettu Lembit Ulfsak, jolle kyseinen rooli jäi uran viimeiseksi.

- Tiesin hänen sairaudestaan. Hän oli todella ainutlaatuinen henkilö. Pidin hänestä kovasti, Korpela toteaa.

Viimeinen kuvauspäivä Ulfsakin kanssa onkin jäänyt pysyvästi Korpelan mieleen.

- Viimeinen kuvauspäivä ja jäähyväiset, ne olivat todella koskettavat.

Ulfsak menehtyi 69-vuotiaana 22. maaliskuuta.

Elokuvan trailerin voit katsoa alta.

Lue myös: Suomalaisnäyttelijät laihduttivat roolia varten kymmeniä kiloja: "Ravintoterapeutti kertoi miten"

Kilpailut

Uusimmat