Kuva: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Tuntematonta sotilasta tähdittävä Juho Milonoff: Koin kuvauksissa suunnatonta pelkoa

06.11.2017 07:45 - Karoliina Kotala

Viime viikolla ensi-iltaan tullut Tuntematon sotilas oli näyttelijöille kaikin puolin tuntuva kokemus.

Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa nähdään joukko Suomen lahjakkaimpia näyttelijöitä ja roolisuoritukset ovatkin keränneet kiitosta ja kehuja. Elokuvaa tähdittävät Andrei Alén sekä Juho Milonoff kertovat kuvauksissa käytetyn enemmän dynamiittia kuin missään elokuvassa koskaan aiemmin ja kokemus ei unohdukaan vähällä.

- Kyllä pelotti. Kun ensimmäistä kertaa räjähti kuvauksissa sen kokoluokan panoksilla, niin kyllä siinä oikeasti pelkää turvallisuutensa puolesta, vaikka siellä on erittäin koulutetut maailman huipputyypit tekemässä työtään. Aina ei silti voi tietää mitä tapahtuu, sitä voi itsekin paniikissa juosta panoksen päälle. Kun dynamiitilla räjäytetään, niin mitä vaan voi käydä, Milonoff avautuu.

Milonoff myös ampui kuvauksissa ensimmäistä kertaa elämässään aseella.

- Ammuin ensimmäisen kerran harjoitusleirillä ja siihenkin liittyi suunnatonta pelkoa. Ensimmäinen ihmetys ole se, kuinka kova ääni lähtee, kun oikeasti ampuu, vaikka meillä oli kuulo erittäin tarkasti suojattuna. Voi silti miettiä, että kuinka tarkasti oli kuulo suojattuna 1940-luvulla.

Mukana kuvauksissa oli englantilainen räjähderyhmä, joiden oli hyvin vaikea ymmärtää elokuvan aihetta.

- Olimme kuvanneet kaksi viikkoa, kun he tulivat sanomaan minulle, etteivät he tiedä mitä elokuvassa tapahtuu ja voisinko kertoa. Selitin heille sellaisen 2-3 minuutin synopsiksen ja ne eivät voineet uskoa sitä. He ihmettelivät, miten voidaan tehdä elokuva siitä, että te häviämme sodan. Sellaista ei kuulemma tehtäisi Englannissa koskaan, Alén nauraa.

Myös työryhmä itse on saanut kuulla monipuolisesti palautetta elokuvasta.

- Hienoin palaute on ollut se, että useampi ihminen on sanonut, että "elokuvan jälkeen soitin isovanhemmille". Siitä ei paljon palaute parane, jos sellaisia fiiliksiä tulee, Alén kertoo.

Milonoff puolestaan iloitsee siitä, että elokuva on herättänyt katsojissa oikeanlaisia reaktioita.

- Ihmiset ovat laittaneet someen että ”sotaa ei koskaan enää”. Jos sanottaisiin että ”upeaa, ikävää etten päässyt kokemaan sotaa”, niin olisin epäonnistunut näyttelijänä.

Lue myös: Yllättävä ilmiö piinasi näyttelijöitä Tuntemattoman sotilas -elokuvan kuvauksissa

Kilpailut

Uusimmat