Kuva: Emmi Moilanen

Ellinoora ei pidä lokeroinnista: 'Jos nainen tekee aggressiivisen biisin, hän on ylitunteellinen'

03.09.2019 17:45 - Milena Raappana

Ellinooraa ärsyttää, että hänet yritetään tunkea nuoren naisartistin lokeroon.

Laulaja-lauluntekijä Ellinoora, 25, astelee haastatteluun väsyneenä, mutta onnellisena. Hän julkaisi 30. elokuuta toisen studioalbuminsa Vaaleanpunainen vallankumous, jota artisti kuvailee ristiriitaiseksi levyksi. 

- Se on ristiriitainen albumi, koska siinä on paljon herkkyyttä, mutta myös kapinaa ja uhmaa, Ellinoora kertoo Voice.fi:n haastattelussa. 

Temperamenttinen luonne ja uhmakkuus nousevat esiin muun muassa, jos artistia yritetään asettaa johonkin tiettyyn muottiin. Hän sanoo, ettei ennen uraansa edes miettinyt omaa sukupuoltaan ja mitä voi tai ei voi tehdä. Kuitenkin vuonna 2016 julkaistu Villi lapsi -albumi ja ponnahdus suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen muutti asiaa. 

(kuva: Emmi Moilanen)

- Ihmiset eivät ikinä hyväksy sitä vastausta, että olet monia asioita, vaan pitää selkeästi kertoa, mitä olet. Itse olen usein joutunut nuoren naisartistin lokeroon. Konkreettisena esimerkkinä, jos miesräppäri tekee aggressiivisen kappaleen ja purkaa tunteitaan, se on ihan neutraali juttu. Mutta jos nainen tekee saman, hän on heti dramaattinen tai ylitunteellinen, Ellinoora kuvailee ja jatkaa, että onneksi asiat ovat muuttumassa parempaan päin. 

Julkisen ammatin myötä Ellinoora on oppinut valikoimaan omat taistelunsa ja miettimään, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja sitä myötä myös puolustamisen arvoisia. Hän pyrkii kohtaamaan asiat neutraalisti, mutta toisinaan ne pääsevät artistin ihon alle.

- Suuttuessani olen suorasanainen, peloton enkä haluaisi olla itseni kanssa samassa huoneessa. Viimeisin asia, josta suutuin oli artikkeli, joka käsitteli julkista ammattia ja anonyymiä kommentointia. Mietin, miksi ihmiset haluavat käyttäytyä näin. 

Suurimmaksi osaksi Ellinoora saa ihanaa palautetta. Sitä tuli roppakaupalla myös Vaaleanpunainen vallankumous -albumista. Kuitenkin tähti on joutunut kohtaamaan ikäviä kommentoijia, joiden tarkoituksena on ollut loukata. 

- Tässä työssä pitää olla aika sinut itsensä kanssa ja olla varma, että tätä haluaa tehdä. Kritiikki työtä kohtaan kuuluu asiaan, mutta loukkaaminen ja solvaaminen tai ulkonäön ja luonteenpiirteiden vääntely on aika kamalaa. Se ei kuulu normaaliin asialliseen kritiikkiin, vaan se on mielestäni puhdasta v*ttupäisyyttä. 

Ellinoora kertoo, että haluaisi ymmärtää loukkaavan kommentin laittajaa, mutta aina loogista selitystä ei löydy. Pari kertaa hän on päättänyt vastata pahansuovan viestin lähettäjälle.

- Kukaan ei oikein tiedä, mitä pitäisi ilkeään kommenttiin vastata. Pari kertaa olen vastannut ja koen tulleeni ymmärretyksi ja myös kommentoija on ehkä tajunnut, ettei hänen käytöksensä ollut ok. Yleensä en kuitenkaan vastaile, koska se on loputon suo, jos lähdet trollisotaan, Ellinoora kuvailee. 

Useista hiteistä tunnettu artisti muistuttaa, että maailma on pullollaan musiikkia eikä kaikilla ole samanlainen maku asioiden suhteen. 

- Vaikka se ei olisikaan sinun juttusi, niin kommentoinnissa pitää muistaa ensinnäkin medianlukutaito ja se, että kommentoinnin kohteet ovat ihmisiä, joilla on tunteet. Toivoisin porukan ajattelavan, että nämä ihmiset ovat joidenkin ystäviä, rakkaita, lapsia, elämänkumppaneita... Haluaisitko itse lukea omasta rakkaastasi tuntemattoman suusta, että hän on alinta p*skaa mitä tiedetään? Ellinoora täsmentää. 

Lue myös: 'Haluan uskoa, että ikuista rakkautta on vielä' - Ellinooran uusi kappale on vastaisku nykyajalle

Lue myös: Ellinoora ei luopuisi itsepäisyydestään: En tekisi asioita, jotka tuntuvat omien arvojen vastaisilta

Kilpailut

Uusimmat