Kuva: Lauri Kujanpää

Pate Mustajärvi on vähentänyt lentämistä ilmastonmuutoksen takia: "Tämän hetken tärkein asia"

25.02.2020 18:45 - Iiro Myllymäki

Popedan nokkamiehen mielestä kaikkien pitäisi suhtautua ilmastonmuutokseen vakavasti.

Toissa kesänä moni suomalainen hieraisi silmiään, kun kuva Popedan keikalta lähti leviämään netissä. Kuvassa komeili manserockin kulmakiviyhtyeen keikan taustalakana, joka ei monen mielestä mennyt yhteen Popedan äijäimagon kanssa. Taustalakanassa luki ”My Little Popeda” My Little Ponya mukaillen, ja yhtyeen jäsenet oli piirretty ponihahmoiksi. Kaiken kruunasi sateenkaari.

Bändin nokkamies Pate Mustajärvi, 63, kommentoi tuolloin Ylen haastattelussa, että sateenkaarilakana oli yhtyeeltä kannanotto tasa-arvon puolesta. Sateenkaari kun on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoliikkeen keskeisin symboli.

Popeda on äijäbändi, mutta äijätkin voivat muuttua maailman mukana.

- Popeda voi tehdä mitä vain. Ei meidän uskottavuutemme hetkahda mistään, Mustajärvi kommentoi nyt Voice.fi:lle.

Pate Mustajärven mielestä ihminen vain myrkyttää itseään tarrautumalla menneisyyteen ja syrjiviin asenteisiin. Popeda sai sateenkaaritaustalakanastaan paljon myönteistä huomiota, mutta kyllä siitä myös pahastuttiin.

- Tuli siitä sellaista kommenttia, että mitä äijä tuollaiseen lähtee. Miksi en lähtisi, jos tuo on minun mielipiteeni? Ei minun tarvitse nuoleskella ketään, Mustajärvi sanoo.

Pate Mustajärvi on kokenut hyvin omakohtaisesti sosiaalisen median kahtiajakautuneen keskusteluilmapiirin. Vuoden 2018 alussa kirjoitimme, miten mies joutui someraivon kohteeksi yhden Emma-gaalakuvan vuoksi. Mies poseerasi yhteiskuvassa perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren kanssa, ja yhtäkkiä miestä alettiin haukkua natsiksi, kun Huhtasaari julkaisi kuvan omalla Facebook-sivullaan. Jotkut puolestaan ovat leimanneet Mustajärven ”suvakiksi” tämän liberaalimpien kannanottojen seurauksena.

Ilmastonmuutos on vähentänyt lentelyä

Ilmastonmuutosuutisoinnilta ei ole viimeisimmän parin vuoden aikana voinut välttyä kukaan, ja puhe ilmastonmuutoksesta on vaikuttanut myös Pate Mustajärveen.

- Onhan se ehdottomasti tämän hetken tärkein asia. Tämä ongelma ei tunne rajoja, ja sen takia jokaisen pitäisi suhtautua siihen äärimmäisellä vakavuudella.

Ilmastonmuutostietoisuus on saanut Mustajärven miettimään omia elämänvalintojaan. Mies on vähentänyt lentomatkustelua tästä syystä. Joulukuun puolessavälissä Popeda jäi ”kesälomalleen”, ja tällä kertaa Mustajärvi ei lähtenyt lomallaan kaukomaille. Mies on tehnyt tämän päätöksen siitäkin huolimatta, että ulkomaille lähdöllä on hänelle erityisen vapauttava vaikutus.

- On kuluttavaa olla julkisuudessa. Kun on paljon keikkoja, on koko ajan tietty paine päällä. Silloin on hienoa lähteä jonnekin muualle ja istua jossain katukahvilassa, kun kukaan ei tunne sinua eikä tule pyytämään kaverikuvaa tai ala supista. Se on vapauttavaa ja tekee kaalille hyvää, Mustajärvi sanoo.

Omien valintojen kyseenalaistaminen ilmastonäkökulmasta iski Mustajärvellä tuntuvasti toissa keväänä huoltoasemalla. Mies on jo pitkään harrastanut vanhoja amerikkalaisia autoja, ja hän ajoi rakkaan Buick Electransa huoltoasemalle.

- Kun olin tankkaamassa, viereen ajoi rouva pienellä Ford Ka -autollaan. Hän laittoi sinne seitsemän litraa bensaa samalla, kun itse tönäisin tankkiin sata litraa korkeaoktaanista bensiiniä ja mietin, että tämä on aivan järjetöntä. Eihän tässä ole mitään järkeä, että 3000 kiloa rautaa vie yhtä ihmistä paikasta A paikkaan B, Mustajärvi kertoo.

Syömistottumuksiaan Mustajärvi ei ole muuttanut ilmastonmuutosuutisoinnin seurauksena, mutta lihansyönti on vähentynyt kuin huomaamatta.

- Ehkä se tapahtui, koska tapasin kuusi vuotta sitten nykyisen elämänkumppanini. Huomaamatta on punaisen lihan syönti vähentynyt, eikä huoltoasemalla tule syötyä höyrymakkaroita kovin useasti enää. Tunnen voivani kevyemmin, kun katson, mitä suuhuni laitan. En tiedä, olenko ajatellut siinä, että maailma pelastuu vai olenko vain ollut itsekäs ja tehnyt niin, koska se tuntuu hyvältä.

Lue myös: Pate Mustajärvi lapsuudestaan: 'Täysin päinvastainen kuin yleensä ajatellaan'

Lue myös: Pate Mustajärven tytär julkaisi uutta musiikkia: "Julkisuus ei ole ollut minun juttuni"

Kilpailut

Uusimmat