Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Jari Aarnio häivytti sormenjälkiä todisteesta - ex-jengipomo paljastaa uusia yksityiskohtia alamaailmasta

13.04.2022 10:15 - Jenni Tuusjärvi

Tänään julkaistavassa Vilhunen-kirjassa kirjailija Aki Linnanahde pureutuu alamaailman kovanaaman tarinaan.

Alamaailman konkari ja häikäilemättömänä jengipomona tunnettu Keijo Vilhunen, 62, vietti 1990-luvulla paljon aikaa vankilassa. Hän oli vuosituhannen viimeisen vuosikymmenen puolivälissä suorittamassa siihen asti pisintä, 12 vuoden mittaista tuomiotaan hasiksen salakuljettamisen rahoittamisesta ja organisoimisesta.

Telkien takana oli aikaa pohtia, ajatella ja tutkia.

- Noihin aikoihin aloin ensimmäistä kerta miettiä, että ei perkele, jotain outoa tässä on, Vilhunen pohtii uunituoreessa teoksessa.

Hänen mielestään tuohon aikaan oli kummallista, että toisaalta huumekauppiaita jäi tämän tästä kiinni, mutta tietyt tahot saivat jatkaa rauhassa toimintaansa.

- Yksinkertaisesti tavaraa tuli maahan niin paljon enemmän kuin sitä jäi kiinni. Niinhän se tietysti on aina, mutta silti suhdeluku tiettyjen toimijoiden kanssa oli outo, Vilhunen kertoo.

Hän alkoikin tutkimaan asiaa perinpohjaisesti. Vilhunen kertoo kahlanneensa huolella läpi 90-luvun puolivälin jälkeen langetettuja huumetuomiota ja huomasi tapauksissa toistuvan yhtäläisyyden.

- Tsekkasin, mitkä tapaukset olivat kulkeneet Jari Aarnion työpäydän kautta. Vastaus: joka ikinen. Laskin yhteen 1+1. Tajusin, että Aarnion täytyy säätää poliisityönsä ohella jotain muutakin, Vilhunen muistelee.

Vilhunen tunnetaan alamaailman vaikuttajana ja entisen Helsingin huumepoliisin päällikön, Jari Aarnion, pitkäaikaisena rikoskumppanina.

(kuva: Niclas Mäkelä / Otava)

Vilhunen paljastaa teoksessa saaneensa selville, että eräässä tapauksessa Aarnion saaneen hankittua itselleen huumepaketin, joka oli jo jäänyt viranomaisten haltuun. Saatuaan paketin haltuunsa Vilhunen kertoo entisen huumepoliisin pyyhkineen toisen henkilön sormenjäljet pois paketista.

Väite kuulosti niin vakavalta, että teoksen kirjailijan oli tarkistettava asia myös muualta. Nimettömänä pysyttelevä lähde on vahvistanut kirjailijalle näin tapahtuneen.

Kirjailija on mediapersoona, kirjailija ja radiojuontaja Aki Linnanahde, 43. Hän tarttunut Vilhusen tarinaan gangsterin aloitteesta. Kustantajana toimii Otava.

Vilhunen on Linnanahteen toinen elämänkertateos. Hänen käsialaansa on myös jääkiekkoilija Jere Karalahden elämää käsittelevä teos Jere. Linnanahde on lisäksi perehtynyt dokumenttielokuvassa Cheek - kuka muka? artisti Cheekin tarinaan.

(kuva: Otava)

Lue myös: Aki Linnanahteelta kirja rikollispomosta: Tavoitteena avata Keijo Vilhuseen liittyviä mysteereitä

Lue myös: Kuuntele pätkä Jari Aarnion kuulustelusta: "Huumausainekaupasta rahaa minulle ei ole tullut"

Lähde: Linnanahde Aki: Vilhunen. Otava 2022.

Kilpailut

Uusimmat