Kuva: AOP

Muistatko Arttu-lastensarjan? Nyt on selvinnyt, mikä eläin päähahmo oikein on

01.07.2022 18:15 - Riia Frost

Arttu-piirrossarja on monelle suomalaisellekin tuttu.

Amerikkalais-kanadalainen piirrossarja Arttu (eng. Arthur) viihdytti monia lapsia liki 26 vuoden ajan 25:llä tuotantokaudella. Suomessa kyseinen sarja esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999 ja sen taival ei ollut kovinkaan pitkä. Maailmalla sarjaa on kuitenkin esitetty tähän päivään asti.

Kyseinen ohjelma perustuu Arthur Adventure -kirjasarjaan, joka on Marc Brownin käsialaa. Lastenohjelma kertoo 8-vuotiaasta Artusta, joka asuu Elwoodin kaupungissa ja joutuu usein kiusallisiin tilanteisiin perheenjäsentensä takia. Artun mukana seikkailevat muun muassa ystävykset Patte Paasi, Fransina Ronski sekä Pinko Parves.

Animoidussa sarjassa nähdään monia eläinhahmoja kaneista kissoihin, mutta Artun eläinlaji pysyi kuitenkin pitkään mysteerinä. Päähenkilön eläinrotua onkin arvuuteltu paljon fanien keskuudessa.

Tuotantoyhtiö paljastaa, että Arttu on aardvark, eli maasika. Kyseistä maanisäkästä nähdään enimmäkseen Afrikassa ja se liikkuu yleensä hämärän aikaan ja yöllä. Maasikojen tunnusmerkkeihin kuuluvat pitkä sian kärsää muistuttava kuono, noin 45-63 senttimetrinen häntä ja lihaksikkaat takaraajat, jotka ovat etujalkoja pidemmät. Lisäksi maasioilla on kaareva selkäranka ja ne ovat kävelytyyliltään varvasastujia.

Maasika. (kuva: Shutterstock)

Arttu-hahmon ulkonäkö ei kuitenkaan muistuta tyypillisen maasian ulkonäköä. Artulla on lättänä nenä ja pienet sieraimet. Kirjasarjassa Arttu oltiin kuitenkin suunniteltu näyttämään tyypilliseltä maasialta. Ensimmäisen kirjan nimi oli jopa Artun nenä (eng. Arthur’s Nose), jossa päähenkilö oppii olemaan sujut pitkän kuononsa kanssa. Kirjasarjan edetessä Artun ja hänen perheensä ulkonäkö alkoi muuttumaan, kun heidän kuononsa vetäytyi ja heidän käpälänsä, kyntensä ja häntänsä katosivat kokonaan. Kyseiset ulkonäkömuutokset päätyivät sitten lopulta suosittuun lastenohjelmaan.

Arttu-sarjan lopettaminen virallistettiin kesällä 2021. Sarjan käsikirjoittaja Kathy Waugh sanoi, että lastenohjelman tuotanto lopetettiin jo vuonna 2019. Lopettamisen syytä ei koskaan paljastettu, mutta jaksoja esitetään edelleen esimerkiksi PBS Kids -kanavalla.

Lue myös: Miksi Kaapo on kalju? Entä kuka on Suomen rakastetuin hahmo? 8 kiinnostavaa faktaa lastenohjelmista

Lue myös: Kuinka hyvin muistat 90-luvun lastenohjelmat? Tee testi, joka herättää nostalgiaa

Lähteet: USA Today

Kilpailut

Uusimmat