Kuva: Toni Lund

Ari Ojala täyttää 60 vuotta - mies Iskelmän takana on nähnyt kotimaisen iskelmämusiikin muodonmuutoksen

12.09.2022 08:15 - Jenni Tuusjärvi

Radiokanava Iskelmän ohjelmapäällikkönä kanavan alkuajoista saakka toiminut Ari Ojala kiittelee nuorten musiikintekijöiden ennakkoluulottomuutta.

- Iskelmä on lyhenne sanasta iskusävel, joka on puolestaan kännetty aikoinaan Englannin kielen sanasta hit, eli iskusävel, tänään 60 vuotta täyttävä, radioalan konkari Ari Ojala, 60, kertoo.

Hän, jos joku, tietää suomalaisesta iskelmämusiikista kaiken, sillä 80-luvulla reggaemusiikin erikoistoimittajasta on kouliutunut vuosikymmenten aikana suomalaisen iskelmämusiikin ja radioalan uranuurtaja.

Kuuntele Ojalan syntymäpäivähaastattelu alta sekä Podplaysta.

Ojala on radiokanava Iskelmän sekä Radio 957:n ohjelmapäällikkö jo vuosikymmenten takaa. Hän on ollut mukana synnyttämässä Iskelmää vuosituhannen vaihteessa, joten häntä voi suvereenisti kutsua yhdeksi Iskelmä-kanavan isäksi.

Ojalan ura radiossa alkoi freelance-toimittajana Yleisradion palveluksessa. Tuolloin osaaminen oli kuitenkin vielä kaukana suomalaisesta iskelmämusiikista, sillä hän toimitti 80-luvulla reggaemusiikkiin keskittynyttä erikoisohjelmaa.

- Jos joku olisi sanonut minulle 80-luvulla, että 'alat Ari johtamaan Iskelmä-nimistä radiota elämäntyönäsi', niin olisin saattanut esittää aika kiperän vastalauseen siitä, Ojala pohtii haastattelussa.

Sielultaan reggaehenkinen mies päätyi kuitenkin paikallisradiojuontajan pestin kautta takaisin Yleisradioon ja vuosituhannen vaihteessa kaupallisten radiokanavien pariin. Mutkien kautta kolme pienempää paikallisradiokanavaa yhdistettiin yhdeksi: Iskelmä-radion ensimmäinen lähetys kajahti radioaalloilla lokakuun 9. päivä vuonna 2000.

Iskelmämusiikki on kokenut muodonmuutoksen

Ojalan mukaan iskelmämusiikki on kokenut muodonmuutoksen. Vuosituhannen vaihteessa hänen mukaansa iskelmämusiikki ei ollut kovinkaan hyvissä kantimissa Suomessa.

- Sellainen tuotanto, jota tehtiin iskelmän nimissä, oli aika pitkälti sellaista, miten sen sanoisi hienotunteisesti... halpatuotantoa, Ojala muistelee.

- Musiikkia tehtiin mahdollisimman vähillä soittimilla, yhdellä ohjelmalla, niin kuin todella huonoa tuotantoa, vaikka kappaleet olisivatkin saattaneet olla hyviä, hän jatkaa.

- Ne jäivät sitten sen huonon tuotannon varjoon, Ojala toteaa.

Vaikka suomalaiselle musiikille on aina ollut kuulijansa, ovat Ojalan mukaan erityisesti muutamat artistit edistäneet kotimaisen musiikin voittokulkua. Hänen mukaansa esimerkiksi Lauri Tähkä ja Elonkerjuu on tehnyt aikoinaan uranuurtavaa työtä raivatessaan tiensä Suomen suosituimmaksi yhtyeeksi 2010-luvun taitteessa. Ojala nostaa esiin myös Chisun, Jenni Vartiaisen sekä Juha Tapion työn musiikin parissa.

- Siellä oli uudenlaista ylpeyttä omasta tekemisestä, luottoa omaan tekemiseen sekä halua tehdä tuotannollisesti hyvää ja kestävää musiikkia, ohjelmapäällikkö kuvailee artistien peräänantamatonta työpanosta.

Ulkomaiset artistit eivät pysy kotimaisten perässä

Ojalan mukaan suomalainen musiikki onkin tällä hetkellä voimissaan.

- Eihän täällä ulkomaiset [artistit] meinaa pärjätä ollenkaan täällä Suomessa, Ojala pohtii.

- Tokihan niitä kuunnellaan, ja täällä käy isoja ulkomaisia artisteja, mutta radiomenestystä, levymyyntiä ja biisien kuuntelua suoratoistopalveluissa katsottaessa ne ovat isot kotimaiset artistit, jotka jyräävät, hän jatkaa.

Pitkäaikainen ohjelmapäällikkö on huomannut genrerajojen hälvenneen nuorten tekijöiden keskuudessa. Hänen mukaansa alan uudet tekijät suhtautuvat musiikin tekemiseen ennakkoluulottomasti.

- He saattavat täysin ennakkoluulottomasti ja ilman taakkaa flirttailla vanhemman iskelmämusiikin kanssa, Ojala kertoo.

Hän muistelee taannoin Juha Tapion aristelleen tiettyjä sointukulkuja nuoremmalle muusikkokollegalleen, Aleksanteri Hakaniemelle. Juha Tapion mielestä musiikki oli muistuttanut aivan iskelmämusiikkia.

- Nuori kaveri oli sanonut vain 'mitä sitten? Tämähän kuulostaa hyvältä', Ojala muistelee artistien välistä kanssakäymistä.

- On ilo katsoa ja seurata kotimaisen musiikin menestystä, radioalan konkari summaa.

Lue myös: Radiojuontajan gaala-asu ihastuttaa sosiaalisessa mediassa - puvussa nähdään myös kannanotto

Lue myös: Iskelmä Gaalassa nähdään iltapuku, joka on tuttu myös Linnan juhlista - taustalla tärkeä tarina

Voice.fi, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat