Kuva: Emmi Moilanen

Soundi: Soolouransa tauottava Vesala aloittaa yllättävän hankkeen: "Taisin vähän radikalisoitua taiteilijana"

01.02.2023 19:15 - Sanni Seppä

Vesala on kertonut käynnistävänsä tutkimushankkeen kulttuuripolitiikasta korona-ajan Suomessa.

Paula Vesala, 41, tauottaa pian soolouransa, mutta muut projektit sen sijaan ovat ottamassa roimasti tuulta alleen. Monilahjakkuus kertoi Soundille käynnistävänsä tutkimushankkeen kulttuuripolitiikasta korona-ajan Suomessa.

Vesala teki paljon vaikuttamistyötä korona-ajan kouliessa kulttuuria-alan työntekijöitä, mutta mielenosoituksiin ja viesteihin ei hallitukselta juuri minkäänlaista vastakaikua tullut yrityksestä huolimatta. Vaikka asiat ovat nyt paremmin ja maailma on taas auki, ei artisti ole unohtanut poikkeusoloina tapahtuneita vääryyksiä. 

- Taisin vähän radikalisoitua taiteilijana korona-aikana. Syvä tarpeettomuuden ja arvottomuuden kokemus kääntyi lopulta oivallukseen siitä, että ulkoisella arvostuksella tai sen puutteella ei taiteen merkitystä ja syvintä olemusta voi synnyttää eikä myöskään täysin tappaa. Jos aika on taiteen tekijöille vaikea, tai yhteiskunta liian nuori tai barbaarinen sitä vaaliakseen, taiteilijat jatkavat silti, Vesala sanoo. 

Artistin aikeena ei alunperin ollut aloittaa kyseistä tutkimushanketta, mutta kun mitään syväluotaavampaa purkua asiasta ei tehty, päätti hän tarttua tuumasta toimeen itse. Nyt Vesala tekeekin töitä ammattitutkijoiden rinnalla ja tekee itse myös oman osansa kirjoittajana. Artisti sanoo omaavansa hyvät välit moniin poliitikkoihin ja hän kertoo ymmärtävänsä, että moni yritti poikkeusoloina kyllä parhaansa. Tästä huolimatta kulttuurialan korona-ajan ahdinko jäi vaivaamaan.

- Silti minua jäi kalvamaan se, kuinka oikeusvaltio ikään kuin katosi ympäriltämme, ja tilanne on edelleen tällä hetkellä korjaamatta niin, että sama voisi vain toistua piankin uudelleen. Tähän orwellilaiseen kokemukseen nyt sitten palaamme ja katsomme mitä tapahtui. Lopultahan tavoitteena on myös ehdottaa muutoksia, tarjota ratkaisuja ja ehkäistä demokratian rapautumista. 

- Kun rajoitteet purettiin viime keväänä, keskustelupalstat täyttyivät viesteistä, että mitä te nyt enää valitatte, kun nythän te voitte taas keikkailla. Kukaan ei halunnut nähdä sitä kurjuutta, missä alan ihmiset olivat eläneet vuosia. Todellisuudessa palasimme kentälle, josta oli poistunut paljon alan tekijöitä. Osa menetti kotinsa ja työvälineensä ja osa jäi uupumuksen tai masennuksen takia sairaslomalle vielä silloinkin, kun yhteiskunta viimein alkoi avautua, Vesala kertoo. 

Vesala toivoo löytävänsä vastauksia siihen, mikä kulttuurin asema Suomessa on ja mitkä asiat hallinnollisessa rakenteessa ovat pielessä. Tavoitteena on saada aikaan myös tietokirja, joka avaa hankkeen tuloksia tiedonjanoisille. 

Lue myös: Paula Vesala muistelee Emma Gaalan värikästä historiaa - patsaita on juhlahumussa unohtunut narikoihin

Lue myös: MTV: Linnan juhliin saapunut Paula Vesala paljastaa, mitä hän kertoo Suomesta ulkomailla

Lue myös: Vesalan herkkä musiikkivideo hurmaa - "Meni kylmät väreet"

Lähde: Soundi

Kilpailut

Uusimmat