Kuva: Sanni Seppä

Alli Haapasalo palkittiin parhaasta ohjauksesta Jussilla: "Naiset eri puolilta maailmaa samaistuvat"

24.03.2023 22:45 - Minttu Tikkanen

Haapasalolle Jussi on ensimmäinen.

Alli Haapasalon elokuva Tytöt tytöt tytöt lienee tämän vuoden Jussi-gaalan suurin voittaja. Se sai peräti kahdeksan ehdokkuutta, joista voitti neljä. Palkintojen joukkoon mahtui sekä vuoden elokuvan Jussi että parhaan ohjauksen Jussi. Haapasalolle Jussi on ensimmäinen laatuaan. 

Naisohjaajan voitto Jussi-gaalassa on merkittävä, vaikka Haapasalo ei ole aina ajatellut rikkovansa lasikattoja. Alan miehisyys valkeni hänelle vasta esikoiselokuva Syysprinssin ilmestyttyä 2016.

- En ajatellut koskaan, että olisi lasikattoja, mutta esikoiselokuva Syysprinssin ilmestyessä 2016 sain kuulla, kuinka vähän oli tullut naisten ohjaamia leffoja silloin. Se luku oli aivan järkyttävän pieni. En voinut uskoa sitä, koska olen elänyt aina illuusiossa, että Suomi on tasa-arvoinen maa ja tällaisia lasikattoja ei meikäläisen iällä enää löydy, Haapasalo toteaa. 

Myös nyt voittoja kahminut elokuva käsittelee tyttöyttä ja Haapasalo uskoo sen tuoneen vihdoin samaistuttavuutta niillekin, joille sitä ei aikaisemmin ole valkokankailla ollut. Elokuva on niittänyt mainetta myös kansainvälisesti ja Haapasalo kertookin naisten ympäri maailmaa kuvailleen katselukokemusta mullistavaksi. 

- Naishenkilöt eri puolilta maailmaa samaistuvat ja monet sanovat samaistuvansa ekaa kertaa. He kokevat tosi voimakkaasti sen, että vihdoinkin heidän kokemuksensa ovat valkokankaalla. 

(kuva: Sanni Seppä)

Tyttöjen ihanan tavallinen elämä

Elokuvassa on keskeistä myös se tapa, jolla tyttöjen elämää käsitellään. He saavat elää vapaasti pelkäämättä joutuvansa esimerkiksi väkivallan uhreiksi, jos elävät jollain lailla "liian vapautunutta elämää". Se on myös uuden ajan kuvaus esimerkiksi seksuaalivähemmistöistä. 

- Ainakin palautteen perusteella ihmiset kokevat, että tässä on tosi freesi ote, naiskuva ja representaatio tytöistä. Tytöt, joita ei seksuaalisen vapauden rangaistuksena väkivalloin kohdella, raiskata tai sheimata. Se on vapauttanut ihmisiä tosi paljon. Samoin queer-teemojen käsittely ilman, että koko elokuvassa mainitaan sanaa homo tai lesbo, vaikka tässä on naispari. Ihmiset sanovat, että on siirrytty uuteen aikaan tällaisissa asioissa, Haapasalo kertoo.

Alan miehisyydestä kertonee sekin, että tyttöydestä ja tytöistä tehdään edelleen myös valitettavan vähän elokuvia. Haapasalo kuvailee, että mieshahmo voi olla vain mieshahmo, mutta naishahmojen on usein oltava jotakin valtavan traagista saadakseen tarinansa valkokankaalle. Tytöt tytöt tytöt -elokuvassa näin ei ole, Haapasalo uskoo elokuvan viehätyksen perustuvan juuri tyttöjen tavallisuuteen elokuvassa.

- Uskon, että se perustuu siihen, että tässä leffassa tytöt ovat tavallisia. He eivät ole murhaajia, narkkareita eikä heillä ole teiniraskauksia, ei ole pakko olla aina jotain tällaista valtavaa juttua. He ovat niin sanotusti tavallisia tyttöjä, jotka elävät tyttöjen elämää, Haapasalo ylistää.

Tytöt tytöt tytöt -elokuvaa tähdittävät Linnea Leino, Aamu Milonoff ja Eleonoora Kauhanen. (kuva: Sanni Seppä)

Kaikki Jussi-gaalan haastattelut voit kuunnella Podplaysta.

Lue myös: Suomen Oscar-ehdokas on valittu - elokuvaa kuvaillaan tunteita herättäväksi

Lue myös: Aamu Milonoff sai elämänsä ensimmäisen Jussi-ehdokkuuden: "Ehdokkuus itsessään on palkinto"

Lue myös: Sara Melleri teki Kikan rooliin elämänsä suurimman taustatyön: "Paine on ehdottomasti kovempi"

Lue myös: Arvostelu: Tytöt tytöt tytöt on niin lumoava uutuuselokuva, että se on pakko nähdä itse

Kilpailut

Uusimmat